- beneficiază de zile libere plătite pe baza acestei OUG;
- se află în concediu de creștere copil, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
- se află în concediul de odihnă sau concediu fără plată;
- are contractul de muncă suspendat temporar;
- nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor sau venituri impozabile din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Dacă primele trei condiții sunt ușor de înțeles, ultima condiție ar putea să aducă o serie de dificultăți unor familii.
De exemplu, dacă unul dintre părinți deține o firmă, la care nu este și angajat sau de la care nu primește venituri asimilate salariilor - categorie în care sunt incluse și sumele repartizate din profitul net, respectiv dividendele - celălalt părinte nu poate cere libere plătite angajatorului său.
De asemenea, dacă unul dintre părinți obține venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură, iar acest lucru nu este declarat prin declarația unică depusă la Agenția Națională pentru Administrare Fiscală, celălalt părinte nu poate cere libere.
Aceeași regulă se aplică și celor care obțin venituri din activități independente, cum ar fi transportul de bunuri și persoane, prestări servicii, activități de cumpărare în vederea revânzării, dacă acest lucru nu se regăsește în declarația unică, iar pentru sumele de bani primite nu plătesc impozit.
Mai exact, dacă unul dintre părinți nu obține venituri declarate și asupra cărora se datorează/se plătește impozit pe venit, indiferent dacă valoarea lor presupune sau nu și o plată a contribuțiilor de asigurări sociale sau de sănătate, celălalt părinte nu poate cere aceste libere plătite angajatorului.
Notă: Salariații din domeniul IT au venituri salariale care nu sunt supuse impozitului pe venit, însă aceștia nu sunt trecuți ca fiind excepții. Pe de altă parte, majoritatea salariaților din acest domeniu se află în telemuncă.
Citește și: Libere plătite părinți: Procedura prin care firmele obțin decontările de la stat, oficializată
Reamintim că pentru a solicita zile libere plătite în baza OUG 110/2021, părintele interesat depune la angajator atât o cerere făcută în numele propriu, dar și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte cum că realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri impozabile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din agricultură/silvicultură/piscicultură, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 920/2021.
Toate mențiunile trecute în această declarație vor intra sub incidența prevederilor legale privind falsul în declarații, infracțiune pedepsită de Codul penal cu închisoare până la trei ani.
Notă: Declarația celuilalt părinte nu este necesară în cazul familiilor monoparentale.
Comentarii articol (0)