Obligația de a plăti CAS și CASS pentru veniturile din declarația unică apare doar dacă sărim de plafonul de 12 salarii minime pe an (27.600 de lei, în 2021). Admițând că, în anul 2021, sărim de acest plafon, estimăm în declarația inițială un venit peste plafon și, automat, sistemul ne impune plata CAS și CASS, în cotele prevăzute de legea fiscală și calculate potrivit regulilor din cod.
Plătind contribuție la sănătate, contribuabilul dobândește dreptul de a fi asigurat în sistemul medical de stat. Chestiunea e valabilă și în cazul celor care se asigură opțional, pentru că au vrut, dar nu aveau estimate venituri peste plafon, care ar fi dus la obligația de a plăti CAS.
Doar că estimatul nu este întotdeauna exact, ci, de cele mai multe ori, declarația trebuie modificată. Dacă se obțin și mai multe venituri, deci plafonul depășit rămâne oricum tot mai în urmă față de nivelul veniturilor efectiv obținute. În schimb, dacă plafonul nu mai este depășit, pentru că s-a obținut sub ceea ce se estimase inițial, contribuabilul va considera, poate, că nu mai are de ce să dea bani la sănătate (și pensii), din moment ce se situează sub plafonul legal. Doar că, posibil, în perioada de timp scursă, contribuabilul chiar a beneficiat de servicii medicale, or, în această situație, ar fi incorect să considerăm că nu mai trebuie să plătească nimic.
Întâi de toate, dacă veniturile la care se raportează se modifică față de ce s-a estimat, bine de știut că rectificarea impozitului în declarația unică nu se mai poate face și anul viitor - contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere.
Răspunsul îl găsim în art. 174 din Codul fiscal, unde legiuitorul a intervenit cu modificări chiar la finele anului trecut. De acolo aflăm că, în situațiile de acest gen, când s-a rectificat declarația și s-a trecut de la venituri peste plafon, la venituri sub plafon: „acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută”. Prin urmare, se plătește 10% din 13.800 de lei, adică 1.380 de lei.