"Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, a participanților în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizare schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2", se indică în HG 1.161/2021, publicată luni seară în Monitorul Oficial și în vigoare tot de atunci, care a modificat prevederea similară prezentă în HG 1.130/2021 (în care se regăsesc restricțiile impuse de luni).
Asta înseamnă că accesul în majoritatea instituțiilor de stat se face de luni doar pe baza certificatului verde. Pentru cei care nu dețin acest document sau orice alt act care să ateste unul dintre cele trei condiții prevăzute în prevederea legală menționată anterior, serviciile oferite de instituțiile publice vor fi oferite în exteriorul clădirilor: “instituțiile publice și operatorii economici vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de naștere și altele asemenea) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.”, regăsim în HG 1.130/2021.
Spre deosebire de actul normativ care a fost oficializat vineri - HG 1.130/2021 -, cel de luni seară există și o serie de excepții de la obligația prezentării certificatului verde.
Accesul la serviciile publice comunitare din mall-uri, permis inclusiv cu test negativ
Această obligație de prezentare a dovezii de vaccinare sau vindecare la intrarea în mall-uri există de luni seară, conform prevederilor din HG 1.161/2021. Măsura nu se aplică persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, sau pentru serviciile publice comunicare din interiorul centrelor este permis accesul și persoanelor care prezintă un rezultat negativ al unui test PCR sau rapid printr-un document în format fizic sau electronic.
Obligația prezentării certificatului verde nu face referire la angajații din centrele comerciale, ei urmând să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința de salariat, potrivit răspunsurilor date de Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, luni, la întrebările adresate de jurnaliști.
Citește și: Masca la birou redevine obligatorie indiferent de numărul salariaților vaccinați
Nu sunt restricții puse la spitale și clinici medicale
Cum se menționează în paragraful citat la începutul articolului, accesul pe baza certificatului verde este exceptat pentru cei care au nevoie de servicii medicale.
“La spitale nu sunt restricții, serviciile medicale sunt exceptate. Deci, ca și la Justiție, unde avem acțiuni care sunt exceptate, și la Sănătate nu sunt limite”, a afirmat Raed Arafat.
Accesul la instanțele de judecată nu este condiționat de certificatul verde
Ca și în cazul serviciilor medicale, accesul la instanțele de jduecată nu este îngrădit. Anterior adoptării hotărârii de Guvern de luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a afirmat că noile restricții nu vizează activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea: “În urma analizei, atât direcția internă a Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea președintelui CSM, cât și Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, au apreciat că prevederile H.G. nr.1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției odată ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea și desfășurarea activității instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea în contextul pandemiei de COVID-19”, potrivit CSM.
Astfel, activitatea instantelor și parchetelor de pe lângă aceste se vor desfășura în aceleași condiții ca și până acum, atât în ceea ce privește actul de judecată și de urmărire penală, cât și ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile acestora, respectându-se regulile de protecție și de limitare a efectelor pandemiei.
Această idee a fost reconfirmată de excepțiile introduse prin HG 1.161/2021.
Citește și: Locurile în care poți intra doar dacă ești vaccinat sau vindecat
Ridicarea pensiei sau a prestațiile sociale, necondiționată
Secretarul de stat în MAI a declarat că pentru a ridica pensia sau alte prestații sociale, cum ar fi ajutoarele pentru copii, nu va fi necesar certificatul verde la instituțiile publice.
“Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricție să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații pentru copii etc. pot să intre să ridice aceste prestații”, a subliniat Raed Arafat.
Chiar și Compania Națională Poșta Română a anunțat, printr-un comunicat publicat astăzi, că va permite accesul tuturor clienților săi în oficiile poștale, fără a solicita certificatul verde.
„Toți clienții Poștei Române, care au probleme de rezolvat la oficiile poștale, pot intra în incinta subunităților noastre fără a prezenta certificatul verde. Pensionarii și părinții pot să ridice pensiile și alocațiile așa cum au făcut-o și până acum”, precizează reprezentanții instituției, care reamintesc și câteva măsuri de precauție ce trebuie respectate de persoanele care intră în oficiile poștale:
- să poarte corect masca de protecție (acoperind gura și nasul);
- să își dezinfecteze mâinile, atât la intrare, cât și la ieșire;
- să respecte regula de o persoană în incinta oficiului poștal;
- să respecte distanțarea socială, de cel puțin 2 m între persoane, atunci când așteaptă la intrare.
Accesul la ONRC și ANAF, permis doar celor vaccinați, testați sau trecuți prin boală
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat încă din weekend că în interiorul oficiilor fiscale doar persoanele care îndeplinesc unul dintre condițiile prevăzute de certificatul verde: vindecare, vaccinare sau testare.
Cei care nu vor avea acest certificiat verde vor putea accesa serviciile instituțiilor publice online, dar și în spații deschise prin intermediul unor ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor.
ANAF a reamintit că obligațiile fiscale pot fi îndeplinite și prin intermediul mijloacelor de comunicare online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin site-ul e-guvernare.ro. În plus, plățile se pot face prin ghișeul.ro sau prin transfer bancar.
Util: Call center-ul ANAF e nefuncțional. Ce alte variante ai pentru a relaționa cu Fiscul de la distanță?
Și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a anunțat că accesul în instituțiile din subordine se face, de-astăzi, doar pentru persoanele care îndeplinesc condițiile pentru certificatul verde. Dovada vaccinării, vindecării sau testării trebuie prezentată alături de cartea de identitate agentului de pază sau a persoane desemnate special în acest sens de la intrarea instituțiilor.
Pentru persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții și nu pot folosi serviciile electronice ale ONRC, vor fi amplasate în exteriorul instituțiilor în imediata apropiere a intrării principale, puncte de preluare/eliberare tip ghișeul, cu respectarea normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, se indică în anunțul Registrului.
Excepție de la aceste reguli fac avocații care vor putea intra în sediile ONRC pe baza legitimației de avocat, vizată la zi, însoțită de împuternicirea avocațială.
Comentarii articol (1)