Astfel, Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx, a analizat speța de mai sus și a atenționat că, mai întâi, trebuie stabilit dacă vânzările sunt considerate intracomunitare:
„Sunt aceste vânzări de produse accizabile considerate vânzări intracomunitare la distanță? La această întrebare, răspunsul depinde mult de calitatea clientului. Înțelegem că clienții sunt persoane fizice și juridice care nu sunt înregistrate în scop de TVA (deci, care nu comunică un cod de TVA valabil din alt stat). În această situație, distingem următoarele scenarii posibile pentru vânzările de produse accizabile:
- Dacă clientul este persoană fizică neimpozabilă (adică o persoană fizică ce nu desfășoară activități economice în mod independent), atunci da, aceste vânzări se încadrează în conceptul de vânzări intracomunitare la distanță;
- Dacă clientul este persoană impozabilă sau persoană juridică neimpozabilă, atunci:
- dacă clientul este o persoană ale cărei achiziții intracomunitare nu sunt supuse TVA conform art. 3 alin. (1) din directivă (respectiv persoanele de la art. 151 din directivă), atunci aceste vânzări se consideră vânzări intracomunitare la distanță. Este vorba aici de persoanele prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. (j)–(n), ale căror achiziții intracomunitare în România nu sunt impozabile conform art. 268 alin. (8) lit. (a) din Codul fiscal;
- dacă clientul este orice altă persoană impozabilă/juridică neimpozabilă (din grupul celor patru), atunci aceste vânzări de produse accizabile NU se consideră vânzări intracomunitare la distanță.”
Concret, până la 30 iunie, declararea și plata TVA-ului se făceau în statul membru UE în care este clientul dacă firmele din România depășeau un plafon de vânzări la distanță de 35.000 euro (în anul curent sau în anul precedent; echivalentul în lei era de 118.000 lei). Dacă vânzările erau de până la 35.000 euro, declararea și plata TVA-ului se făceau în statul în care e stabilită firma. De la 1 iulie, acest plafon este de 10.000 euro (46.337 lei) în toată Uniunea. Cu alte cuvinte, de acest plafon depinde stabilirea locului în care se datorează TVA.
Asta înseamnă că pentru produsele accizabile se poate folosi OSS pentru a declara și a plăti TVA. Cum? Opțional, până la plafonul amintit mai sus, sau obligatoriu, dacă acesta este depășit.
În concluzie:
- se poate folosi OSS pentru vânzările de produse accizabile, „dar numai pentru acele vânzări de produse accizabile care se încadrează în definiția de vânzare intracomunitară de bunuri la distanță”, a punctat Delia Cataramă;
- înregistrarea în OSS nu este obligatorie înainte de a depăși plafonul de 10.000 euro, ci opțională;
- dacă nu se depășește plafonul, declararea, colectarea și plata TVA se fac în România pe cale obișnuită, nu prin OSS.