ACCES GRATUIT
Președintele CNCD: Certificatul verde nu e discriminatoriu, dar modul în care a fost adoptat e problematic
Obligația utilizării certificatului verde nu reprezintă discriminare, deoarece el a fost introdus pentru a proteja sănătatea publică, ceea ce, potrivit Constituției, e perfect legal, după cum a declarat joi președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Totuși, adoptarea certificatului n-a fost făcută “ca la carte”, fiindcă, așa cum stabilește Constituția, acesta trebuia să fie instituit printr-o lege, nu printr-o hotărâre de Guvern. Părerea șefului CNCD este cu atât mai importantă cu cât el este cel ce coordonează activitatea forului ce garantează respectarea și aplicarea principiului nediscriminării în țara noastră.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, Csaba Asztalos, președintele CNCD a spus joi, citat de
digi24.ro, că
certificatul verde nu reprezintă discriminare, dar că felul în care a fost adoptat, prin hotărâre de guvern, este problematic.
Acesta subliniază faptul că, din punct de vedere constituțional,
drepturile și libertățile pot fi limitate dacă există nevoia protejării sănătății publice.
“Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar Parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice (...) dacă sunt în situații diferite, am obligația să aplic măsuri diferite și atunci nu sunt în situație de discriminare”, a adăugat Csaba Asztalos.
Chiar dacă, în esență, introducerea unui certificat verde nu este o măsură discriminatorie, modul în care a apărut e problematic. Potrivit președintelui CNCD, certificatul
nu trebuia adoptat prin hotărâre de Guvern, ci prin lege, act normativ ce trebuie dezbătut și aprobat în Parlament.
De fapt, acest lucru e stabilit chiar de
Constituția României.
“Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”, scrie în Constituție.
Așadar, conform președintelui CNCD, certificatul verde nu este discriminatoriu, în sine, dar
este în afara limitelor legale, pentru că nu se îndeplinește o condiție de formă, nu de fond.
“De ce cere Constituția să se adopte aceste limitări prin lege? Pentru că o limitare este o situație de excepție și trebuie să am garanții. Parlamentul este legiuitorul nostru, adoptând o lege organică în acest caz oferă acele garanții. Parlamentul nostru, vedem, trebuia încă din iulie-august să adopte acest instrument ca să nu ajungem aici”, a mai adăugat Csaba Asztalos.
Mai multe informații despre certificatul verde și despre aplicarea lui pot fi
găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)