„Prin hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României (în prezent, HG nr. 1.090/2021), o serie de activități sunt interzise, limitate, restrânse sau suspendate. Astfel, activitățile economice se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin acestea.
Luând în considerare cele mai sus menționate, prin sintagma «pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial» se au în vedere toate situațiile în care activitatea angajatorului este afectată de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, care se concretizează fie în întreruperea totală a activității (interzicere, închidere, suspendare), fie prin întreruperea parțială (interzicerea desfășurării activității peste un anumit procent din capacitatea maximă a spațiului, peste un anumit număr de persoane), aceasta din urmă generând, în fapt, o reducere a activității”, au explicat reprezentanții AJOFM Cluj.
Concret, luni s-a dat startul depunerii cererilor pentru subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic aferente lunii octombrie 2021. Însă regulile din OUG nr. 111/2021, actul care a reintrodus ajutorul de stat amintit, au generat o practică neunitară la nivelul agențiilor de muncă din țară. Din acest motiv, AJOFM Cluj a venit cu acea clarificare, însă redacția noastră a cerut un punct de vedere oficial la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, pentru a primi un răspuns care să ducă la uniformizarea practicii agențiilor teritoriale.
Ordonanța prevede că se subvenționează indemnizațiile în cazul întreruperii totale sau parțiale a activității angajatorilor din cauza măsurilor luate în contextul stării de alertă. Ordonanța nu menționează „interzicerea” unor activități, ci „întreruperea” - fie totală, fie parțială. Din acest motiv, lista restricțiilor împarte firmele în două mari categorii:
- activități care nu se mai pot desfășura deloc, pentru că sunt restricționate total (evenimentele private, activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, de exemplu);
- activități care se pot desfășura la capacitate redusă (restaurante, cinematografe, săli de sport, săli de jocuri etc.) - au acces doar clienții cu certificat verde de vaccinare sau vindecare și există o limită de ocupare a spațiilor.
Nelămurirea care planează între solicitanții de șomaj tehnic este dacă OUG nr. 111/2021 acoperă doar prima categorie de mai sus sau și pe a doua. Contabilii și responsabilii de resurse umane vorbesc în spațiul public despre opiniile divergente ale agențiilor de șomaj tehnic din țară. Unii dintre cei care au cerut opinii de la agenții spun că ordonanța ar acoperi ambele categorii de restricții, din moment ce actul precizează întreruperi totale și parțiale deopotrivă, pe când alții spun că cei de la agenții le-au transmis că doar activitățile suspendate de tot sunt vizate.
Un exemplu în acest sens e AJOFM Timiș, care a publicat acum câteva zile pe pagina proprie de Facebook o informare din care unele firme au înțeles că doar pentru activitățile închise de tot de autorități se poate cere subvenționarea, întrucât agenția subliniază că pentru activitățile reduse sau restrânse nu se subvenționează indemnizațiile.
Atenție! Indemnizațiile de șomaj tehnic sunt subvenționate, deoarece angajatorul le acoperă din start din banii statului, nu din banii proprii. Astfel, firmele cer lunar, pentru luna anterioară, subvenționarea pentru zilele în care salariații n-au lucrat deloc (pentru că au contractele suspendate). Taxele aferente indemnizațiilor (impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate) sunt declarate (prin formularul 112) și plătite la stat în luna de după cea în care angajatorii au încasat indemnizațiile brute de la autorități.
Comentarii articol (0)