ACCES PREMIUM
De ce premium?
Somația europeană de plată este procedura pe care specialiștii o recomandă când ai de recuperat datorii de la parteneri de afaceri din UE
Firmele care au parteneri de afaceri cu sediul în afara României își pot recupera creanțele internaționale fie folosind somația europeană de plată, fie cu ajutorul procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă. Cu toate acestea, spun specialiștii, somația europeană de plată rămâne cea mai eficientă modalitate de recuperare a datoriilor de la partenerii de afaceri din Uniunea Europeană.
Articolul continuă mai jos
Așadar,
somația europeană de plată, prevăzută de
Regulamentul european nr. 1.896/2006,
este procedura de recuperare a creanțelor pe care specialiștii o recomandă când vine vorba despre datorii internaționale și care “
are drept avantaj faptul că e o procedură specială, reglementată și, teoretic, o procedură destul de rapidă, titlul executoriu putând fi pus în executare destul de ușor, ținând cont și de legea locului, în orice țară din Uniunea Europeană, cu excepția Danemarcei”, a menționat, în cadrul unei
conferințe organizate recent de avocatnet.ro,
Iustin Armașu, Partener la
Schoenherr.
În acest sens, există un formular standard, denumit Formularul A, în cadrul acestuia trebuie să se menționeze, printre altele, datele părților, dovezile pe care își întemeiază susținerile și izvorul creanței.
Mai mult, somația europeană de plată prezintă și avantajul faptului că
se desfășoară fără prezența fizică a părților, fiind deci o procedură scrisă, destul de rapidă, în urma căreia se poate obține destul de ușor un titlu executoriu.
În ceea ce privește condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se putea apela la somația europeană de plată, aceasta este, după cum a subliniat Iustin Armașu, “
oarecum în oglindă, o procedură de ordonanță de plată la nivel european”, deci trebuie să îndeplinească
aceleași condiții valabile în cazul ordonanței de plată.
Pe de altă parte, dacă ne referim la procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă, aceasta are drept scop simplificarea și accelerarea soluționării acțiunilor transfrontaliere al căror obiect nu depășește 5.000 de euro, în timp ce somația europeană de plată este aplicabilă tuturor creanţelor civile şi comerciale necontestate printr-o procedură uniformă bazată pe formulare tip.
Acesta este și motivul pentru care somația de plată este preferabilă procedurii privind cererile cu valoare redusă, acestea fiind, în rest, destul de similare.
Citește mai mult despre
somatie europeana plata,
recuperare creante,
firme cu datorii,
parteneri de afaceri,
ordonanta de plata,
somatie,
somatie de plata,
somatie plata
Specialiști citați în acest articol
Iustin Armașu este partener al Schoenherr București în cadrul practicii de litigii / arbitraje și insolvența. Iustin este specializat în litigii comerciale, de contencios administrativ și fiscal, arbitraje precum și în insolvența natională și transfrontalieră și are peste 10 ani de experiență în civil și contencios administrativ.
Este un avocat cu experiența considerabilă și a fost implicat în echipa care a oferit consultanță și a reprezentat clienți locali și internaționali, precum și persoane publice și instituții, într-o multitudine de proiecte, acordând asistență și reprezentare juridică în numeroase litigii și arbitraje în diverse materii, inclusiv contencios administrativ și fiscal, procedura insolvenței, proprietați imobiliare, drept societar, piețe de capital, răspundere contractuală.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)