ACCES PREMIUM
De ce premium?
În 2022 iau ființă primele grupuri de impozit pe profit. Următoarele pot apărea abia în 2023
În contextul în care consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit, care permite gruparea firmelor pentru o perioadă de 5 ani fiscali, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2022 pentru firmele care au solicitat Fiscului înființarea grupurilor până la termenul-limită (2 noiembrie 2021), asta înseamnă că următoarele grupuri de impozit pe profit se pot înființa, conform legii, abia în anul 2023. În acest sens, firmele interesate vor trebui să depună cereri la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în 2022, tot până pe data de 2 noiembrie, pentru a putea aplica sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit începând cu anul următor (2023).
Articolul continuă mai jos
Astfel, potrivit Legii nr. 296/2020,
la data de 1 ianuarie 2022 urmează să devină active grupurile de impozit pe profit pentru care s-a cerut înființarea anul acesta,
până la termenul-limită de
2 noiembrie 2021.
Mai exact, așa cum apare în legea amintită, “
[s]istemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii”.
Prin urmare, ulterior, înființarea următoarelor grupuri de impozit pe profit, pentru cei care au ratat termenul anul acesta ori care vor dori să înființeze astfel de grupuri pe viitor, va mai fi posibilă abia începând cu data de 1 ianuarie 2023, dacă firmele interesate depun, în acest sens, cereri la ANAF până pe 2 noiembrie 2022. Este vorba, concret, despre
formularul 173, a cărui versiune electronică a fost publicată de către Fisc,
care reprezintă, practic, cererea de înființare a grupurilor de impozit pe profit.
Această cerere
se depune online cu minimum 60 de zile înainte de data de 1 ianuarie a anului din care grupul își va începe existența (deci, așa cum spuneam mai sus, anual
până pe 2 noiembrie) și se soluționează în maximum 45 de zile. Documentul este folosit atât pentru înființarea, modificarea și desființarea grupului, cât și pentru a continua aplicarea sistemului după perioada inițială de cinci ani.
Mai departe, dacă toate condițiile legale privind înființarea grupului de impozit pe profit sunt îndeplinite, ANAF emite și comunică o decizie de aprobare a grupului fiscal. Dacă, însă, sunt probleme și autoritățile urmează să dea o decizie de respingere, există o audiere în prealabil. Cu toate acestea, decizia ANAF (indiferent dacă e de aprobare sau de respingere) ia forma fomularului 174.
De la data implementării grupului de impozit pe profit, obligațiile declarative și de plată prevăzute de Codul fiscal revin firmei responsabile.
Totuși, trebuie menționat că la termenul anual de declarare a impozitului pe profit (25 martie) se depune atât declarația consolidată a grupului, cât și declarația fiecărei firme membre în parte. Totodată, reprezentantul grupului de impozit pe profit depune și declarația privind sponsorizările din anul anterior făcute de toți membrii grupului (formularul 107).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)