ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: CJUE: Mutarea unui angajat care nu își mai poate îndeplini fizic atribuțiile pe un alt post se poate face doar dacă există joburi potrivite
În situația în care un angajat dobândește, în timpul derulării unui contract de muncă, o dizabilitate care îl împiedică să își mai îndeplinească atribuțiile postului pentru care a fost recrutat, acestuia trebuie să i se ofere un alt post vacant, în care calificarea și competențele sale pot fi folosite, însă doar în măsura în care, la nivelul unității sau a companiei, există posturi vacante potrivite, a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Articolul continuă mai jos
Conform
deciziei în cauza C-485/20, CJUE s-a pronunțat asupra unei spețe ce viza concedierea unui salariat detașat în cadrul unei firme unde urma o formare profesională, companie ce oferă mentenanță pentru societatea națională de căi ferate din Belgia. În timpul acestui stagiu, salariatul a fost diagnosticat cu probleme cardiace ce au necesitat instalarea unui pacemaker, dispozitiv medical sensibil la câmpurile electromagnetice produse de căile ferate. În urma acestei schimbări în starea sa de sănătate, salariatul a fost recunoscut ca având o dizabilitate de către casa națională de asigurări de sănătate din Belgia.
În urma dobândirii acestei dizabilități, angajatorul a încheiat relația de muncă, fiind impusă și obligația salariatului de a nu se mai angaja timp de cinci ani în specializarea pe care a primit-o.
Instanța din Belgia care a fost sesizată de salariat pentru concedierea sa a cerut o opinie CJUE privind obligația angajatorului, într-o astfel de situație, de a oferi salariatului un alt post pentru care acesta este competent, capabil și disponibil.
În hotărârea luată, CJUE a stabilit că salariatul, chiar și cel care se află în formare profesională, care devine inapt pentru postul pentru care a fost angajat, ca urmare a dobândirii unei dizabilități, trebuie să fie mutat pe un alt post de către angajator, dacă există unul disponibil potrivit calificărilor, competențelor și disponibilității salariatului pentru a-l accepta, și doar dacă un astfel de aranjament nu ar aduce prejudicii angajatorului.
"Directiva nr. 78/2000 nu obligă angajatorul să ia măsuri care îi pot aduce o povară disproporționată. În lumina acestui fapt, pentru a determina ce măsuri în cauză pot produce dificultăți angajatorului, trebuie să se ia în considerare costurile și resursele financiare pe care organizația trebuie să le întreprindă pentru a exista posibilitatea mutării pe un alt post, precum și posibilitatea de a obține fonduri publice sau orice alt tip de sprijin. Acordarea unui alt post unei persoane cu dizabilități este posibilă doar dacă există cel puțin un loc liber pe care lucrătorul în cauză este capabil să îl dețină", se arată în hotărârea CJUE.
Într-o
decizie dată în luna iulie, CJUE a stabilit că un angajator nu poate să concedieze un salariat care a dobândit un handicap doar pentru că starea fizică nu mai corespunde unor standarde impuse printr-o lege națională, fără a testa capacitatea acestuia de a-i îndeplini atribuțiile, cu sau fără ajutor din partea unei tehnologii asistive, sau de a fi mutat pe un post unde handicapul dobândit nu îi restrânge puterea de a munci pentru firma respectivă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)