Programul reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.
„Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluție și una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecințe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, deoarece doar prin creșterea gradului de conștientizare și inițiative adecvate putem preveni acest act infracțional și reduce numărul victimelor. Măsurile preventive eficiente pot fi implementate mai bine atunci când experți din toate domeniile cooperează, atât între ei, cât și cu restul societății. Un exemplu de bune practici este parteneriatul tradițional cu Asociația Telefonul Copilului și Ambasada Statelor Unite al Americii în România, iar campania lansată reconfirmă că împreună putem oferi sprijin celor mici”, a declarat comisarul-șef Ștefan-Andrei Lință, împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliției Române.
În cadrul campaniei, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro si pe platforma online a organizatiei https://www.116111.ro/
„Cazurile de agresiune sexuală, în care copiii au primit sprijinul psihologilor Asociației Telefonul Copilului, ne dezvăluie o realitate de neacceptat, față de care trebuie să luăm atitudine. Conform datelor organizației noastre, principalele victime ale agresiunilor sexuale au fost înregistrate din rândul adolescenților (50%) și preadolescenților (31%), însă cifre alarmante s-au înregistrat și la categoriile mici de vârstă: fete cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani (10%) și băieți cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani (19%). În 56% dintre situațiile consiliate, copiii au suferit depresii, tulburări de comportament, gânduri și gesturi extreme. În acest context, în cadrul campaniei „Atingeri Nedorite”, vorbim pe înțelesul copiilor despre prevenirea agresiunii sexuale, le transmitem că nu sunt singuri, încurajăm raportarea și alături de Poliția Română venim în sprijinul copiilor, pentru a-i proteja. Mulțumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susținerea acestei inițiative,” a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociației Telefonul Copilului.
CE ESTE AGRESIUNEA SEXUALĂ
Este agresiune sexuală atunci când un copil este constrâns să participe într-un act de natură sexuală. Agresiunea sexuală se poate întampla și în viața reală, și în mediul online. Este agresiune sexuală atunci când:
- este atins într-un mod care ii produce neplăcere;
- este umilit, hărțuit, manipulat sau amenințat să facă diferite lucruri cu părțile intime ale corpului;
- este obligat să întreţină relaţii sexuale;
- este obligat să privească imagini sau filme cu tentă sexuală.
Regulile de prevenire se aplică şi atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoşti. Chiar dacă le placi şi au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zonele intime.
“Bună, mă numesc Iulia și sunt elevă în clasa a IX-a. În urmă cu o săptamână am fost agresată sexual în curtea școlii. Totul s-a întamplat în timpul recreației, de față cu întreaga clasă. Doi colegi m-au imobilizat, în timp ce alții mi-au ridicat fusta și m-au atins în zonele intime. Le-am spus părinților mei și dirigintei și apoi am fost chemată în biroul directorului, unde am fost acuzată. Mi s-a spus că este vina mea, pentru că am purtat fustă și i-am provocat. Am fost cu mama imediat la medic, care m-a diagnosticat cu depresie. Urmez tratament și ședințe de consiliere, dar nu sunt împăcată cu ceea ce s-a întamplat. Nu consider că sunt responsabilă pentru asta!”
(caz consiliat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, editat pentru păstrarea confidențialității)
Comentarii articol (0)