ACCES PREMIUM
De ce premium?
Dacă pe 29 noiembrie școlile sunt închise, părinții nu pot beneficia de liberul plătit pentru școala online pentru a sta acasă cu copiii
S-a propus ca ziua de 29 noiembrie să fie declarată zi liberă pentru bugetari - avem un proiect de HG care prevede acest lucru și care figura pe ordinea de zi în ședința din această săptămână a Guvernului - ceea ce înseamnă că și personalul didactic din instituțiile de învățământ de stat ar putea avea liber până pe 2 decembrie, iar creșele, grădinițele și școlile de stat să fie închise în primele trei zile ale săptămânii viitoare. Însă această situație nu se regăsește în niciuna din prevederile OUG 110/2021, care oferă părinților dreptul de a sta acasă cu copiii lor dacă școlile sunt închise sau cursurile suspendate și să fie plătiți. Angajatorii care îi vor ponta pe salariații-părinți ca fiind într-o zi liberă plătită conform OUG 110 riscă să nu primească decontarea pentru ziua de 29 noiembrie.
Articolul continuă mai jos
OUG 110/2021 permite părinților să stea acasă cu copiii lor de până în 12 ani inclusiv, în situațiile în care școlile sunt închise sau cursurile sunt suspendate ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2, dar nu pe perioada vacanțelor școlare. Ei vor fi plătiți în continuare de angajatori, aceștia urmând să îi poată deconta sumele acordate de la agențiile de ocupare a forței de muncă de care aparțin, în limita a 75% din salariul mediu brut.
Deși ziua de 29 noiembrie nu este nici sărbătoare națională (cum e cazul pentru zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie - Ziua Națională a României), nici vacanța școlară, dacă educatorii, învățătorii și profesorii nu vor fi în clase, nici cursurile nu se vor ține.
În plus, chiar dacă angajatorul ar ponta salariatul ca fiind în liber plătit pe baza acestei OUG în data de 29 noiembrie este foarte posibil ca agenția de muncă de care aparține să respingă decontarea fix pe acest considerent, că respectiva instituție de învățământ nu era închisă din motive legate de COVID-19.
Reamintim că
angajatorii care oferă libere plătite salariaților-părinți trebuie să depună o cerere la agențiile de muncă de care aparțin împreună cu:
- lista salariaților care au beneficiat de libere și indemnizația acordată fiecăruia în acea perioadă;
- copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației pentru fiecare zi liberă;
- o declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului;
- dovada plății impozitului și contribuțiilor salariale aferente fiecărei indemnizații.
Documentele pot fi depuse în 30 de zile de la plata contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Potrivit procedurii, decontarea se face în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor justificative, prin virament, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit.
Aceste libere se plătesc cu 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare. Indiferent de cât de mare este salariul de bază al salariatului se ia ca limită maximă suma de 4.035 lei – 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pe țară, care este de 5.380 lei în 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)