„Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a născut la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27.09.2021”, scrie FGA în comunicatul publicat azi. Între timp, până la final de octombrie, FGA a preluat evidențele și toate dosarele de la City, după care a trecut la analiza dosarelor. Având în vedere că legea a fost modificată prin ordonanță recent, nu se mai așteaptă momentul deschiderii procedurii de faliment pentru ca FGA să înceapă să facă plăți - acestea pot începe în 60 de zile de la data oficializării retragerii autorizației (27 septembrie 2021).
„Fondul va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiză și plată a cererilor, urmărind soluționarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabil. Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond”. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență.
Atenție! Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA, aici.
Cei care sunt prejudiciați de asigurații City Insurance își orientează cererile acum către FGA (dacă nu au decontare directă pe propriile asigurări). Aceste cereri către FGA se vor putea face, ca regulă, până la 90 de zile de la momentul când este deschisă procedura falimentului, așa cum reamintește și FGA azi: „orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept”.
Comentarii articol (0)