ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Kurzarbeit 2022: Ajutorul oferit de stat pentru cei care reduc timpul de lucru se aplică până pe 9 iunie
Sprijinul financiar pentru angajatorii care, în ideea de a păstra angajații și de a nu face reduceri de personal din cauza scăderii cifrei de afaceri, reduc norma de muncă a acestora - mecanismul de decontări Kurzarbeit - e reglementat să se aplice trei luni după terminarea stării de alertă. Cum România a ieșit oficial din stare de alertă începând cu data de 9 martie, aplicarea mecanismul se încheie pe 9 iunie.
Articolul continuă mai jos
Deși premisele și condițiile sale de acordare nu se pot compara cu cele ale șomajului tehnic, Kurzarbeit a fost o variantă mai sigură pentru cei care deja se foloseau de acesta când au reapărut decontările la șomajul tehnic, în condițiile în care premisele de decontare la acesta din urmă nu au fost clare pentru toată lumea la un moment dat. Totodată, mecanismul de decontare a indemnizațiilor de șomaj tehnic a expirat odată cu starea de alertă, nemaiexistând premisele pentru decontări - nu mai există măsuri impuse.
Mecanismul Kurzarbeit, cu decontările de la stat pentru cei afectați de pandemie și care reduc timpul de muncă pentru angajați, a fost anul trecut unul dintre principalele tipuri de ajutor acordate de Guvern firmelor - de fapt, a fost singurul care s-a acordat de-a lungul întregului an.
Decontarea indemnizațiilor în aplicarea mecanismului Kurzarbeit se face în continuare - potrivit OUG nr. 132/2020 (actul ce reglementează decontările), mecanismul continuă „și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență /alertă /asediu”. Așadar, termenul-limită e 9 iunie.
Chiar și cu șomajul tehnic decontat iar de stat,
Kurzarbeit a rămas o variantă preferată de angajatorii în dificultate în ultimele luni - cu toate că domeniul lor de aplicare și premisele sunt diferite.
Condițiile Kurzarbeit |
- firma poate aplica o reducere a timpului de muncă de cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul cu salariatul;
- măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
- reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii Kurzarbeit sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă/asediu, respectiv 2019;
- firma emite, cu măcar cinci zile înainte să producă efecte, o decizie de reducere a timpului de muncă;
- pentru asta, firmele primesc de la stat o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
|
Reamintim, totodată, că firmele care aplică Kurzarbeit pot angaja alți oameni, în anumite condiții, pentru activități similare celor cărora li s-a redus timpul de muncă. Mai exact, firmele sunt libere să angajeze pe altcineva în loc dacă acelor salariați le-au încetat contractele de muncă de drept (deces, pensionare ș.a.m.d.), dacă acei salariați au fost concediați pentru motive ce țin de persoana lor sau au demisionat. Practic, și dacă ar fi în așteptarea decontării de la stat și ar dori să aplice în continuare Kurzarbeit pentru postul respectiv, firma care pierde angajatul care ocupă acel post e liberă să angajeze altul în loc. Firma nu riscă astfel să piardă decontările de la stat dacă e supusă unui control.
Util: Concediile de odihnă scad sumele de bani primite de angajați pentru telemuncă, dar nu afectează aplicarea Kurzarbeit
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)