Cum acordarea decontărilor de la stat pentru șomajul tehnic pentru restul lunii martie (9-31) nu mai e posibilă, nemaiexistând premisa de acordare (restricțiile impuse de autorități), firmele care din motive financiare nu și-ar permite să cheme la muncă toți angajații ar putea să continue cu șomajul tehnic, dar nu în baza OUG nr. 2/2022, ci respectând prevederile Codului muncii. Spre deosebire de situația de până acum, firmele suportă aceste indemnizații, integral, din fondul de salarii - adică din propriul buzunar. Iar dacă nu acordă indemnizațiile, firmele riscă amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
A doua variantă ar putea fi folosirea mecanismului Kurzarbeit, care rămâne aplicabil încă trei luni de la terminarea stării de alertă (până la 9 iunie). Adică aplicarea reducerii timpului de muncă pentru care firmele primesc de la stat o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
„În privința Kurzarbeit, așa cum este formulat art. 1 din OUG 132/2020, angajatorii pot reduce timpul de muncă atât pe durata stării de alertă, dar și încă 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită, fără a preciza dacă se referă exclusiv la cei care se aflau deja în aplicarea acestui mecanism.
Nefiind o precizare expresă și plecând de la principiul general conform căruia ceea ce nu este expres interzis este permis sau unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem, încă 3 luni din momentul încetării stării de alertă poate fi aplicat mecanismul atât pentru salariații care s-au aflat în această situație, cât și în cazul celor care fie s-au aflat în șomaj tehnic decontat, fie și-au desfășurat activitatea în mod normal.
Sigur, este obligatorie respectarea termenului privind comunicarea modificărilor prevăzute de HG 905/2017”, a explicat pentru redacția noastră Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.