- fie dacă firmele corectează fișierul SAF-T până la termenul legal de depunere a următorului fișier;
- fie dacă firmele, ulterior termenului legal de depunere, corectează fișierul ca urmare a unui fapt neimputabil lor.
Prima declarație depusă pentru o anumită perioadă fiscală este considerată declarație inițială. Dacă ulterior se depun alte formulare vizând respectiva perioadă, acestea sunt considerate automat declarații rectificative.
„Prima Declarație informativă D406 validată, depusă pentru o lună sau un trimestru de către un contribuabil/plătitor este considerată declarație inițială. Declarațiile ulterioare depuse pentru aceeași perioadă (lună/trimestru) sunt automat considerate declarații rectificative”, este explicat în ordin.
Prin urmare, cei care identifică greșeli în raportarea inițială pot face corecturi. Însă important de reținut este că rectificativa trebuie să includă atât informațiile din declarația inițială, cât și informațiile corectate.
„Declarațiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale, omisiuni etc. trebuie să cuprindă toate informațiile din declarația inițială, plus cele asupra cărora s-au efectuat corecții”, este subliniat în ordin.
De principiu, fișierul SAF-T se va transmite lunar sau trimestrial, în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA. Contribuabilii pentru care perioada la TVA este semestrul sau anul, precum și cei neînregistrați în scopuri de TVA, vor trebui să transmită D406 trimestrial. Termenul de depunere este ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei vizate de raportare.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se va depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Iar pentru secțiunea de stocuri, fișierul se va depune numai la cererea Fiscului (în termen de cel puțin 30 de zile calendaristice).
Depunerea fișierului SAF-T devine obligatorie începând din ianuarie 2022, pentru cei care sunt în prezent mari contribuabili, sau din iulie 2022, pentru cei care devin mari contribuabili la 1 ianuarie 2022. Firmele medii vor depune D406 din 2023, iar firmele mici - din 2025.