ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Mai nou, inspectorii antifraudă pot iniția înregistrarea fiscală din oficiu a contribuabililor care nu și-au îndeplinit această obligație
Inspectorii antifraudă pot să inițieze procedura de înregistrare fiscală a contribuabililor pe care îi identifică în categoria celor care aveau obligația de înregistrare, dar care nu și-au îndeplinit-o, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) publicat astăzi în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, potrivit Ordinului ANAF nr. 2.028/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.230/2021,
inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au, mai nou, atribuții potrivit cărora pot solicita, în baza unei motivări corespunzătoare,
înregistrarea fiscală din oficiu a contribuabililor care nu și-au îndeplinit această obligație legală.
Astfel, prin ordinul menționat, a fost modificat Ordinul ANAF nr. 2.921/2016 în sensul în care procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, a unui contribuabil care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală a fost adaptată astfel încât DGAF să dispună, în acest sens, de atribuții de inițiere a înregistrării fiscale din oficiu.
Concret, sintagma “
organul de inspecție fiscală” va fi înlocuită cu expresia “
organul de control fiscal” pentru a-i include pe inspectorii DGAF în categoria celor abilitați să inițieze acest tip de înregistrare fiscală, din oficiu.
Înainte de oficializarea de astăzi a ordinului ANAF, după cum apărea în referatul de aprobare ce l-a însoțit în stadiul său de proiect, “
fluxul procedural privind înregistrarea fiscală din oficiu se aplică de către compartimentele cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organelor fiscale competente pe baza constatărilor proprii sau pe baza informațiilor comunicate de către unele compartimente cu atribuţii de administrare fiscală, de organele de inspecţie fiscală sau de alte autorităţi care administrează creanţe fiscale”.
Cum, practic, potrivit Codului de procedură fiscală în vigoare, competența privind efectuarea activității de control de către organele de inspecție fiscală revine inclusiv funcționarilor publici din cadrul DGAF, această modificare legislativă vine doar să clarifice și să facă operațional un aspect deja consacrat în legislație.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)