Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Un pom de Crăciun este cu 30% mai scump decât anul trecut. Inflația a ridicat prețurile peste bugetul est-europenilorEst-europenii strâng cureaua de Crăciun pe măsură ce efectele inflației se fac simțite tot mai mult: prețurile cresc cu cea mai mare viteză din ultimii 10 ani, potrivit unei analize Reuters. În București, prețul unui brad de împodobit a ajuns și cu 30% mai mare.
Ca milioane de alți oameni, un muncitor în construcții din București resimte și el efectul inflației care a cuprins toată Europa Centrală și de Est, consecință a problemelor legate de lanțul de aprovizionare, o piață a forței de muncă tot mai restrânsă și presiunea inflației asupra salariilor.
„O sută de lei (pentru un pom de Crăciun) este prea mult pentru mine acum. Pare tot mai greu să găsesc un brad potrivit anul ăsta”, a spus Matei Susnea, tată a doi copii.
„Toate prețurile au crescut foarte repede.”Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 2,71%Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 2,71% pe an, de la 2,68% cât a fost marţi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României, potrivit Agerpres.
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, la începutul anului trecut se situa la 3,19%, iar pe 4 ianuarie 2021 era de 1,98% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 2,90%, de la 2,87% pe an cu o şedinţă în urmă, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 3,01% pe an, de la 2,98% cât a fost marţi.
Emisiile de carbon provocate de incendii au atins niveluri record în mai multe regiuni ale lumii în 2021Incendiile de pădure au produs o cantitate record de emisii de carbon în părți din Siberia, Statele Unite sau Turcia în acest an, pe fondul schimbărilor climatice care au intensificat astfel de fenomene, scrie The Guardian, citând un raport al Serviciului European de Monitorizare a Atmosferei Copernicus, publicat la începutul acestei săptămâni.
Incendiile de pădure au emis 1,76 miliarde de tone de carbon la nivel global în 2021, potrivit datelor Copernicus. Aceasta înseamnă mai mult decât dublul emisiilor de dioxid de carbon ale Germaniei într-un an.
Unele dintre zonele cele mai afectate de incendii - Siberia, Turcia, Tunisia, vestul Statelor Unite - au înregistrat și cele mai mari mari cantități de emisii în intervalul ianuarie-noiembrie de când Copernicus face înregistrări, din 2003.
Comentarii articol (0)