Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
ROBOR a atins un nivel record în prima zi lucrătoare din 2022. E mai mare cu 50% față de acum un anRecord pentru ROBOR în prima zi lucrătoare din 2022. Indicele care calculează costul creditelor în lei la 3 luni a crescut luni la 3,02% pe an, potrivit BNR, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an.
Astfel, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 3,02% pe an, de la 3,01% cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului 2021, indicele ROBOR la 3 luni era 1,98% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,14%, de la 3,13% pe an cu o şedinţă în urmă, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 3,24% pe an, de la 3,23% cât era vineri.
Românii care au creditele de consum şi ipotecare legate de IRCC încă nu simt creșterea ratelor, pentru că această dobândă de referinţă are un decalaj de 6 luni. Acum este de 1,08%.
Un semnal de alarmă: criza energiei din Europa în 2021 a fost agravată de vântCriza energiei din Europa a fost agravată anul trecut de un element neobișnuit – vântul. A suflat mai slab, așa că centralele eoliene de pe continent au mers la capacitate redusă. Eșecul este însă un avertiment care arată că sistemul energetic european are nevoie de soluții de stocare a energiei.
Centralele eoliene au costuri de operare scăzute și oferă astfel energie mai ieftină decât centralele termice, care trebuie să plătească pentru combustibil, dar și pentru emisiile de carbon. Asta face ca prețurile de pe bursele de energie să scadă în perioadele cu vânt puternic, ceea ce duce în final la facturi mai mici pentru consumatori.
Însă, în perioadele cu vânt mai slab, care nu sunt neobișnuite, determină creșterea prețurilor, deoarece mai multe centrale termice sunt puse în funcțiune.
Iar anul trecut a fost unul în care viteza vântului a fost mai redusă decât de obicei în Europa, arată Reuters. Astfel, turbinele au generat mai puţină electricitate, ceea ce a înrăutăţit criza care oricum a trimis preţurile energiei spre maxime-record, în condiţiile în care furnizorii au fost nevoiți să cumpere mai multă energie produsă din cărbune şi gaze naturale, care este mai costisitoare.
Prețul gazelor scade din nou în Europa după ce au fost anunțate mai multe livrări de gaz lichefiatPrețurile la gaze naturale în Europa continuă să scadă la începutul lui 2022, în condițiile în care temerile privind livrările se atenuează, iar vremea rămâne relativ caldă pentru această perioadă.
La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat, luni, o scădere de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a noua zi consecutivă de scădere, relatează Bloomberg, citat de Agerpres. Este cea mai îndelungată perioadă de scădere din ultimii şapte ani.
Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.
Comentarii articol (0)