Atunci când stabilește cum și ce cadouri va oferi salariaților cu ocazia sărbătorilor de iarnă, angajatorul trebuie să fie foarte atent ca, prin deciziile luate, să nu facă diferențe între salariați. Dacă, totuși, ia în considerare acordarea unor bonusuri diferite în funcție de performanțele de la final de an sau calificativul primit de anumiți salariați în cadrul evaluării profesionale, această diferențiere trebuie să se regăsească în documentele de muncă și să fie aduse la cunoștința tuturor salariaților din timp.
Atunci când stabilește
beneficiile extrasalariale acordate angajaților printre care pot fi trecute și tipul cadourilor oferite de Crăciun (fie că vorbim de produse, tichete cadou, bani, vouchere), angajatorul trebuie să ia în calcul că, cel mai bine, este că ele să se regăsească
în regulamentul intern sau într-un alt act unilateral, și nu în documentele de muncă care prevăd acordul părților - contract individual de muncă, act adițional, contract colectiv de muncă.
Această opțiune va fi de folos angajatorului în situația în care, din motive financiare, nu poate să acorde ceea ce a promis salariaților. În plus, menționarea beneficiilor în actele unilaterale oferă angajatorului flexibilitatea de a include orice beneficiu doreşte, dar şi cea de a-l putea exclude, fără a fi nevoie de acceptul din partea salariaţilor.
Dacă, însă, vrea să acorde
cadouri doar anumitor salariați, trebuie să stabilească, de la bun început, care sunt
criteriile obiective și condițiile care stau la baza acordării lor, reguli ce trebuie aduse la cunoștința salariaților din timp pentru a evita discriminarea.
De exemplu, în politica de beneficii poate fi menționat că doar salariații cu o anumită vechime sau dintr-un anumit departament pot avea un câștig în plus la final de an, însă criteriile aplicabile acestui câștig trebuie să fie clare în situaţia în care apare un conflict de muncă sau unii salariaţi consideră că sunt discriminaţi, după cum ne-a explicat, în cursul acestui an,
Ana-Maria Vlasceanu, avocat senior Reff & Asociații, Deloitte Legal.
Un aspect de care orice angajator trebuie să țină cont este că un salariat care a fost sancționat disciplinar (în orice modalitate prevăzută de Codul muncii) nu poate fi “pedepsit” prin neacordarea cadoului de Crăciun. Dacă ar proceda în acest fel,
angajatorul ar aplica o dublă sancționare, chestiune ce contravine regulilor privind răspunderea disciplinară.
Dacă documentele de muncă prevăd că toți salariați companiei (fără a fi menționate excepții) primesc cadouri la o anumită dată din luna decembrie, atunci toți vor trebui să primească, indiferent dacă sunt angajați exemplari, sancționați sau sancționabili ori pe picior de plecare.
Citește și: Ce beneficii extrasalariale ar putea fi acordate și pe perioada suspendării contractului de muncăÎn situația în care decide să ofere cadouri și pentru copiii salariaților, acest lucru ar trebui să se facă la fel pentru toți, indiferent de numărul de copii pe care îi are fiecare angajat. Mai exact, dacă un salariat are cinci copiii, cadoul oferit sau cuantumul în bani trebuie să fie identic pentru fiecare dintre ei, la fel ca în cazul angajatului cu un singur copil. În situația în care descoperă că nu poate susține financiar să cumpere/ofere cadouri/bani pentru toți copiii salariaților, ideal ar fi să nu acorde niciunuia dintre ei, în caz contrar, pot apărea disensiuni între colegii de muncă, dar și acuzații legate de discriminare la adresa angajatorului.
Cadourile de Crăciun pot fi reprezentate și de zile libere suplimentare plătite de angajator, în afara zilelor de concediu de odihnă și a sărbătorilor legale (25 și 26 decembrie&1 și 2 ianuarie). Acordarea acestora se poate face
printr-o decizie internă a angajatorului. În eventualitatea în care nu toți salariații vor putea să beneficieze de aceste libere în plus din cauza naturii activității pe care o prestează, cei care vor munci trebuie să fie recompensați în mod similar cu cei care vor sta acasă, respectiv fie vor fi plătiți dublu pentru zilele respective, fie își vor lua libere suplimentare în altă perioadă.
Salariații care se simt discriminați se pot adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, aceasta fiind instituția care discută și soluționează acuzațiile de discriminare de orice fel, pe baza prevederilor OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor faptelor de discriminare. Pe lânga amenda ce poate varia între 1.000 și 30.000 lei, firmele pot “câștiga”
și o reputație proastă ca angajator.În concluzie, atunci când ia în considerare acordarea cadourilor de Crăciun, indiferent de natura lor sau de forma de acordare, angajatorul trebuie să aibă în vedere principiul egalității de tratament, principiul transparenței și principiul clarității redactării criteriilor de acces la anumite categorii de beneficii și a regulilor în care ele se acordă.
Comentarii articol (0)