__________
ACTUALIZARE (31.12.2021): Conform OUG 142/2021, calculul celor 24 de luni începe, atât pentru contractele nou-încheiate, cât și pentru contractele deja în derulare, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, obligația de majorare a salariilor celor care stau pe salariul minim brut pe țară se aplică efectiv din ianuarie 2024.
__________
OUG 130/2021, ce a fost publicată pe 18 decembrie în Monitorul Oficial, a modificat Codul muncii și face referire atât la contractele de muncă nou-încheiate, cât și la cele deja aflate în derulare.
„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Prevederile (...) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”, sunt prevederile introduse în Codul muncii la art. 164.
Primul paragraf vizează situația contractelor încheiate pe salariul minim, unde Guvernul a adoptat o soluție care să stopeze „fenomenul” prin care anumiți salariați sunt ținuți ani de zile pe același salariu, singura creștere fiind operată doar pentru că valoarea salariului minim este majorată anual de Guvern.
Cel de-al doilea paragraf indică clar faptul că noile prevederi se aplică și contractelor de muncă aflate deja în derulare, nu doar celor nou-semnate.
Actul normativ nu prevede însă mai mult de atât, iar o primă întrebare care apare este: cu cât anume ar trebui să crească salariul după cele 24 de luni?
Comentarii articol (9)