Copiii în vârstă de până la 18 ani împliniţi ai contribuabilului salariat sunt consideraţi întreţinuţi de Codul fiscal, iar salariații cu venituri mici au dreptul să le ceară angajatorilor, în baza unor declarații și documente justificative, să le diminueze baza la care se aplică impozitul ce-l datorează statului. Cu alte cuvinte, angajații cu salarii mici au dreptul să plătească mai puțin impozit statului pentru că au copii (și eventual alte persoane) în întreținere. Deși angajatorul este cel care ar trebui să întrebe angajatul și să aibă inițiativa aplicării deducerii, se întâmplă adesea ca angajații să nu știe că au dreptul să plătească mai puțini bani statului, chiar dacă reducerile nu sunt întotdeauna semnificative.
Salariații care au persoane în întreținere și venituri salariale brute mai mici de 3.600 de lei pot beneficia de o deducere personală, potrivit legislației fiscale, în cuantum variabil, care să ducă la plata unor dări mai mici la stat și, într-un final, la un salariu net lunar puțin mai mare. Pentru un salariat cu normă întreagă plătit cu minimul pe economie, această deducere lunară se situează undeva între 330 și 1.130 de lei, în funcție de câte persoane are în întreținere. Redacția noastră a prezentat recent, într-un material,
situația deducerilor personale în 2022.
„Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 510 lei lunar”, scrie la art. 77 din Codul fiscal (deducerile personale), dar în cazul copiilor nu intră în respectivul plafon bursele ori premiile câștigate de cei mici la competiții sportive sau concursuri naționale ori internaționale.
„Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului, sunt consideraţi întreţinuţi”, mai scrie la același articol. În continuarea acestei idei, normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc: „Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 510 lei lunar”.
Așadar, un salariat care are salariul brut sub 3.600 de lei și are unul sau mai mulți copii poate beneficia de o deducere personală - adică impozitul pe salariu (10%) să se aplice unei sume mai mici, iar nu salariului - deducerea înseamnă că o anumită sumă este scăzută din salariu și abia apoi se aplică impozitul, pe suma astfel diminuată. În acest material referitor la deduceri este explicată pe larg situația, dar și faptul că deducerea variază în funcție de câte persoane are salariatul în întreținere - una sau mai multe. Poate avea și copii, și părinți, și soțul ș.a.m.d.
Important de reținut e că deducerea personală se poate aplica indiferent de cum are angajatul contractul - cu alte cuvinte, și angajatul care lucrează cu normă întreagă, și cel care lucrează cu normă fracționată/parțială poate cere deducerea. Mai mult decât atât, deducerea nu se diminuează din cauză că vorbim de un contract cu normă parțială, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal:
„Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază”.
De asemenea, dacă copilul este în întreținerea tutorelui, se acordă tutorelui deducerea.
De exemplu, cineva care lucrează part-time și câștigă 1.950 de lei pe lună (brut), va beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat. Dacă nu are pe nimeni, beneficiază de 510 lei deducere, iar dacă are o persoană, să zicem, copilul, beneficiază de 670 de lei deducere. Acestea sunt sumele care se scad din brut pentru ca angajatul să plătească ceva mai puțin impozit la stat, pentru că cei 10% nu se mai aplică la brut, ci la valoare mai mică.
Ce facem în cazul ambilor părinți cu salarii mici? Potrivit Codului, deducerea se acordă ambilor părinți care-l au în întreținere. Desigur, fiecare trebuie să facă demersurile la angajatorul propriu, iar respectarea condițiilor se face în persoana fiecăruia dintre părinți.
„În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia”, prevede art. 77.
Bine de știut: nu contează dacă persoana aflată în întreţinere are sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află, potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal. Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul la deducerea personală revine părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul şi unuia dintre soţii care formează noua familie.
Ce trebuie făcut pentru a beneficia de deducere
Aplicarea deducerii este, tehnic vorbind, o chestiune pe care o face angajatorul, prin cel care se ocupă de salarizare. Cel care vrea să beneficieze de deducere trebuie doar să aducă însă niște documente la locul de muncă. În mod normal, angajatorul ar trebui să aibă inițiativa și să-l întrebe pe angajat dacă are persoane în întreținere, dar, dacă nu o face, salariatul trebuie să-i ceară să-i respecte dreptul oferit de Codul fiscal.
"Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază", prevăd normele de aplicare ale Codului fiscal, iar „plătitorul de venituri din salarii va începe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana în întreţinere odată cu plata drepturilor lunare ale lunii în care contribuabilul a depus documentele justificative”.
Angajatul depune la cel care-i plătește salariul o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal) - adică datele sale;
b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal) - datele copilului.
În ceea ce priveşte copiii aflaţi în întreţinere care nu sunt minori, la această declaraţie contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa şi adeverinţa de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soţ sau declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.
Ca documente justificative, sunt necesare certificatele de naștere ale copiilor, în original şi în copie, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal.
În norme nu se precizează însă dacă aceste documente trebuie depuse anual, ci doar că trebuie modificată situația la angajator dacă se modifică ceva din condițiile de acordare a deducerii.
Comentarii articol (4)