Deoarece legea conține o serie întreagă de modificări importante pentru relațiile de muncă (există unele noutăți și pentru bugetari, ce sunt prezentate separat aici), le prezentăm în continuare, pe cele mai importante, într-o formă succintă și ușor de urmărit. Între paranteze sunt trecute și prevederile din document care conțin informațiile prezentate.
Atenție: Toate articolele scrise de noi în baza Legii 283/2022 pot fi urmărite în pagina de aici.
1. Informații suplimentare de acordat candidaților și salariaților. Mai precis, este vorba de elementele minimale despre care Codul stabilește că angajatorul trebuie să informeze candidații și salariații și care trebuie incluse în contractul individual de muncă (art. I, pct. 6, 7, 8 și 10 din noua lege). Astfel, vor trebui date, în plus față de acum, următoarele informații:
- dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, va trebui precizat dacă deplasarea persoanei între acestea este asigurată sau decontată de angajator;
- referitor la salariu, va trebui menționată expres și metoda de plată;
- în afară de durata normală a muncii, persoana va trebui informată despre condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi;
- în cazul perioadei de probă, va fi necesar să se precizeze și condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia;
- precizarea avantajelor acordate (de exemplu, suportarea unei asigurări medicale private sau a contribuțiilor pentru o pensie facultativă/ocupațională);
- dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.
- indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului (acum se trece în contract);
- procedurile privind utilizarea semnăturilor electronice (acum se trec în contract);
- dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator (chestiune nouă care se introduce în obligația de informare a candidaților și salariaților).
3. Un nou drept pentru salariați. Este vorba de dreptul celor cu o vechime de minimum șase luni (cu perioada de probă terminată), la același angajator, de a cere trecerea pe un post vacant care asigură condiții de muncă mai favorabile. Acest drept nu există acum în Codul muncii. În contrapartidă, angajatorul va fi obligat să răspundă motivat, în scris, în 30 de zile de la primirea solicitării respective. (art. I, pct. 14 și 15)
4. Se va introduce un nou tip de concediu. Este vorba de concediul de îngrijitor, care va fi diferit de un alt concediu introdus recent în legislație pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Concediul nou, cu o durată maximă de cinci zile lucrătoare pe an, va trebui acordat de angajator (ca să nu riște amendarea cu o sumă între 4.000 și 8.000 de lei) atunci când salariatul trebuie să îngrijească sau să sprijine o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană grav bolnavă cu care stă în aceeași locuință. Lista problemelor medicale grave pentru care se va putea cere concediul și condițiile de acordare vor fi stabilite în 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial (adică până pe 18 noiembrie 2022), prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii. (art. I, pct. 24, 25 și 30 și art. V)
5. O să apară și libere pentru urgențe familiale. Altă noutate va fi introducerea posibilității salariaților de a absenta, pentru cel mult zece zile lucrătoare pe an, în caz de urgențe familiale (boli sau accidente). Însă numai dacă angajatorul este informat în prealabil și numai dacă se recuperează integral, prin acord comun, perioada absentată. (art. I, pct. 24)
6. Drepturile dobândite înainte de concedii sau absențe pentru urgențe familiale, menținute și pe durata acestora. Concret, se va introduce o prevedere conform căreia drepturile dobândite înainte de intrarea în concediile de creștere a copilului, de îngrijire a copilului bolnav, de acomodare pentru adopția copilului, paternal, de formare profesională și de îngrijitor vor trebui menținute pe toată durata concediilor respective. Aceeași regulă se va aplica atunci când salariatul absentează, maximum zece zile lucrătoare pe an, pentru urgențe familiale. (art. I pct. 16)
7. Interdicție nouă de concediere. Angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat pentru exercitarea unor drepturi precum cele de solicitare a trecerii, după șase luni, pe un post vacant cu condiții mai bune, de solicitare a concediului de odihnă sau în timpul în care acesta este în concediul de îngrijitor sau absent pentru urgențe familiale. (art. I, pct. 17 și 18)
8. Schimbări privind programele individualizate de muncă. În momentul de față, Codul muncii prevede că angajatorul poate stabili programe individualizate cu acordul sau la solicitarea unui anumit salariat. Prevederea va fi modificată pentru a stabili că programele pot fi stabilite pentru toți salariații, temporar sau pe termen lung. Angajatorii vor trebui să analizeze cererile salariaților, iar orice refuz va trebui motivat în scris în maximum cinci zile lucrătoare. (art. I, pct. 21 și 22)
9. Noi concedii considerate perioade de activitate prestată, ce nu afectează concediul de odihnă. În plus față de concediile stabilite acum ca perioade de activitate prestată fără influențe asupra duratei concediului de odihnă, se vor introduce pe listă concediul paternal, concediul de îngrijitor și absențele pentru urgențe familiale. Acum, pe listă avem numai concediul medical, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav. (art. I, pct. 23)
10. Modificări privind regulamentul intern. În afară de elementele ce trebuie incluse acum în regulamentul intern, o să mai apară pe listă încă două - regulile de preaviz și informații despre politica generală de formare a salariaților (dacă există). În plus, se va stabili că regulamentul va trebui să fie adus la cunoștința noilor salariați (în format tipărit sau în format electronic) încă din prima zi lucrătoare (acum nu există un termen concret în acest sens) și că angajatorul va trebui să fie în măsură să dovedească îndeplinirea acestei obligații. (art. I, pct. 27 și 28)
Important! Cele de mai sus reprezintă doar o parte din modificările aduse de noul act normativ. Toate articolele scrise de noi despre noutățile din Legea 283/2022 pot fi urmărite, acum și în perioada următoare, în pagina dedicată de aici.