ACCES GRATUIT
UPDATE: Noile tipuri de concedii pe care le vor putea lua salariații nu vor afecta durata concediului anual de odihnă
Concediul paternal, cel de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale vor fi considerate, din 22 octombrie, perioade de activitate prestată și nu va scădea numărul zilelor de concediu de odihnă disponibile pentru salariați, potrivit unei legi oficializate astăzi. Același act normativ introduce în Codul muncii concediul de îngrijitor și zilele pentru urgențele familiale.
Articolul continuă mai jos
Legea 283/2022, publicată miercuri în Monitorul Oficial, care va modifica,
din 22 octombrie, Codul muncii, înlocuiește prevederile privind perioadele în care un salariat nu muncește, dar sunt considerate perioade de activitate prestată.
Anterior modificării,
Codul muncii stipula ca fiind activitate prestată pentru stabilirea duratei concediului de odihnă anual, pe lângă munca prestată efectiv, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cea aferentă concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Pe altă parte, perioadele în care
salariatul se află în concediu fără plată sau în șomaj tehnic afectează zilele de odihnă disponibile într-un an.
Modificarea introdusă de Legea 283 vizează și
concediul paternal, al cărui cadrul legislativ
a suferit recent ajustări,
concediul de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale.Ultimele două tipuri de "libere" reprezintă o noutate și au fost introduse ca urmare a unor directive europene, care au ca scop concilierea vieții profesionale cu cea de familie.
Concediul de îngrijitor, care este diferit de cel medical pentru
îngrijirea pacientului oncologic, va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință. Pentru a putea fi cerut efectiv de către salariați, regulile acordării concediului și problemele medicale grave ale rudelor vor trebui stabilite printr-un ordin comun al ministerului muncii și al sănătății până în 18 noiembrie.
Pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă. Aceste zile trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)