Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5% trebuie înființat conform OUG nr. 130/2021, el urmând să fie completat de notari. Practic, registrul servește la centralizarea informațiilor privind persoanele care au beneficiat, fie singure sau împreună cu alții (co-cumpărători) de cota redusă de TVA la achiziția de locuințe. De ce? Pentru că o dată cu introducerea, de la începutul acestui an, a posibilității de a beneficia, o singură dată, de cota de 5% și pentru achizițiile între 450.000 și 700.000 de lei, notarii și organele fiscale trebuie să și vadă exact cine a beneficiat și cine nu de această cotă pentru „a nu multiplica beneficiul”.
Pentru asta găsim azi în Monitorul Oficial Ordinul ANAF nr. 98/2022, iar notarilor le revine, conform Codului fiscal, obligația ca, în zece zile de acum să îl completeze cu datele care s-au strâns până acum, de la începutul anului, în urma achizițiilor cu această cotă redusă pentru locuințe mai scumpe. Pe viitor, notarii publici vor avea obligația:
- înainte de autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare, să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%;
- să completeze registrul la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele cumpărate cu TVA redus, dar și să facă anumite mențiuni în antecontractele și contractele pe care le autentifică referitor la respectarea condițiilor din Codul fiscal în privința aplicării TVA-ului redus.
Atenție! Registrul va fi completat atât pentru nu locuințele ce nu depășesc suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice, cât și cele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.
De asemenea, registrul se utilizează în situația în care transmițătorul dreptului de proprietate asupra locuinței este înregistrat în scopuri de TVA în România.
Iată, concret, cum arată registrul: