În condițiile în care la 1 februarie începe oficial prima sesiune parlamentară ordinară din 2022, am selectat cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi în următoarele luni. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul decisiv favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi.
Ca regulă generală, pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.
Iată proiectele importante monitorizate de redacția noastră:
1. Diurne: Noua amnistie pentru transportatori și ajustarea tratamentului fiscal. Senatorii au aprobat o nouă amnistie fiscală pentru transportatorii rutieri, care se referă la diurnele reîncadrate de Fisc în ultimii ani în venituri salariale, după ce același lucru s-a întâmplat în 2015. Proiectul de lege care acum este la deputați va clarifica și tratamentul fiscal al diurnelor acordate în viitor șoferilor profesioniști, astfel încât să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile.
2. Prevederile fiscale neclare vor fi interpretate în favoarea firmelor. Atât Codul fiscal, cât și Codul de procedură fiscală urmează să fie modificate, astfel încât prevederile ambigue ale celor două documente să fie interpretate în favoarea contribuabililor. Propunerea de modificare a legislației fiscale apare într-un proiect de lege care a trecut deja de Senat și se află la deputați. Chiar dacă principiul există și acum în legislația fiscală, aplicarea lui nu este foarte ușoară.
3. Modificări la obligația comercianților și prestatorilor de a accepta plăți cu cardul bancar. Regulile obligației de a accepta plăți cu cardul bancar de către comercianții de produse și prestatorii de servicii vor fi modificate. În esență, obligația de a accepta plata cu cardul se va aplica în funcție de încasări, nu în funcție de cifra de afaceri, iar firmele vor trebui să accepte inclusiv plățile cu carduri preplătite.
4. Pentru abateri grave, firmele vor fi sancționate mai dur de Protecția Consumatorilor. Agenția Națională pentru Protecţia Consumatorilor ar urma să se reorganizeze, conform unei propuneri legislative ce se află aproape de votul decisiv la Senat. Printre altele, viitoarea lege va cuprinde un regim mai detaliat al sancționării celor care încalcă legislația de protecție a consumatorilor, inclusiv un sistem de aplicare a unor amenzi mult mai mari.
5. Angajarea cu normă întreagă, obligatorie în cazul șefului contabilității dintr-o firmă. Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității, potrivit unui alt proiect aflat în așteptarea votului decisiv.
6. Limitările la angajări pentru PFA-uri și II-uri să fie relaxate. PFA-urile vor putea să angajeze până la cinci persoane, nu maximum trei, cum e acum, iar întreprinderile individuale vor putea să angajeze până la 15 oameni, nu maximum opt. Proiectul care prevede ridicarea acestor limite a trecut tacit de Senat în primăvara lui 2019, dar nu mai poate trece la fel și de deputați, unde va trebui supus la vot.
7. Cei ce au grijă de bolnavi de cancer vor putea cere anual angajatorului un concediu plătit de 45 de zile. Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații o să apară în viitor și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege adoptat deja la Senat, care este acum în dezbaterile Camerei Deputaților. Concediul va urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.
8. O nouă lege a gestionarilor. Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din anul 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii au pregătit o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată în Senat încă din 2018 și aflată acum la deputați.
9. Contractele de furnizare și cele de prestare servicii să se raporteze exclusiv la prețuri și plăți în lei. Propunerea legislativă privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României a fost adoptată în aprilie 2020 de Senat și, cel mai probabil, urmează să primească și votul decisiv al deputaților, având deja un raport favorabil adoptării. Concret, dacă proiectul ajunge lege, contractele încheiate pentru furnizarea sau prestarea de servicii se vor raporta exclusiv la prețuri și plăți în lei, nu în euro.
Comentarii articol (0)