O primă schimbare introdusă prin acest act normativ este prelungirea perioadei în care cei ce intră în țară pot completa formularul PLF. Mai exact, formularul PLF se va putea completa în cel mult patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore de la acel moment.
Acum, OUG 129/2021 prevede că “în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”.
Intervalul în care se va putea completa formularul PLF după intrarea în țară va rămâne neschimbat, respectiv completarea documentului se va putea face, la fel ca în prezent, în cel mult 24 de ore de la trecerea frontierei.
Apoi, pentru că, în practică, implementarea formularului PLF a adus neplăceri și amenzi multora dintre cei ce au intrat în țară în ultima perioadă, sunt stabilite modificări legate de categoriile de persoane ce trebuie să completeze documentul și modul în care se va face acest lucru.
Concret, OUG 5/2022 stabilește că anumite categorii de persoane vor trebui să completeze formularul o singură dată, prin bifarea opțiunii “personal exceptat” de pe formular. Mai exact, vor putea aplica noua regulă următoarele categorii:
- piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
- conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
- personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime;
- personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;
- polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea;
- personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României;
- persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore.
De asemenea, în cazul necompletării formularului PLF, procesul-verbal de constatare și aplicare a contravenției va trebui să poarte semnătura persoanei care l-a întocmit din cadrul direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București.
În plus, datele personale colectate cu ocazia completării formularului PLF vor fi stocate pe o perioadă de șase luni, nu doar 15 zile, așa cum este acum. La expirarea acestei perioade, datele cu caracter personal aferente fiecărui formular sunt distruse automat, prin utilizarea unor proceduri ireversibile.
Atenție! OUG 5/2022 se va aplica de miercuri.
Comentarii articol (9)