ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Clarificări oficiale la calendarul pentru implementarea fișierului SAF-T și două noi categorii de firme introduse în schemă
Deoarece calendarul inițial pentru implementarea fișierului standard de control fiscal (SAF-T) a adus unele nedumeriri în rândul contribuabililor, Fiscul a oficializat marți un ordin prin care a venit cu câteva clarificări și completări suplimentare.
Articolul continuă mai jos
Ordinul Fiscului 373/2022 a fost publicat marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 275/2022, acesta conținând
clarificări la calendarul pentru implementarea SAF-T (stabilit prin Ordinul 1.783/2021). În esență, documentul, care se aplică deja, prevede următoarele chestiuni:
1. S-a detaliat ce anume înseamnă „contribuabili mici”. Până acum, calendarul SAF-T prevedea doar că, începând cu 1 ianuarie 2025, micii contribuabili (încadrați astfel la 31 decembrie 2021) au obligația transmiterii fișierului SAF-T prin declarația 406. Fiscul a clarificat aici că denumirea generică de „mici contribuabili” înseamnă contribuabili care la 31 decembrie 2021 erau neîncadrați la categoria marilor contribuabili sau la categoria contribuabililor mijlocii și care rămân mici contribuabili și după 1 ianuarie 2022. Termenul de referință rămâne 1 ianuarie 2025.
2. S-a detaliat situația celor care de la 1 ianuarie 2022 au ieșit din sfera marilor contribuabili. Mai precis, în cazul acestora s-a precizat clar că obligația de raportare a fișierului SAF-T intervine la 1 ianuarie 2023 (data de referință pentru contribuabili mijlocii) sau la 1 ianuarie 2025 (data de referință pentru contribuabili mici), în funcție de categoria la care s-au mutat la 1 ianuarie 2022.
3. Au apărut în calendar firmele străine care sunt înregistrate în România doar pentru scopuri de TVA. Pentru aceste companii (contribuabilii nerezidenți, mai precis), Fiscul a stabilit că obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal intervine de la 1 ianuarie 2025, adică odată cu contribuabilii mici. Acestea nu erau prevăzute în calendarul inițial.
4. Termen special de referință și pentru firmele de intermediere sau brokeraj în asigurări. Societățile de intermediere sau brokeraj în asigurări, care sunt încadrate la 1 ianuarie 2022 ca mari contribuabili, au obligația depunerii fișierului SAF-T de la 1 ianuarie 2023. Nici acestea nu erau prevăzute în calendarul inițial.
Toate informațiile scrise de redacția noastră despre implementarea SAF-T în România pot fi găsite
în această secțiune specială.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.