Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Prețul imobilelor, umflat cu zeci de mii de euro. Calculul care arată cât valorează de fapt un apartament de 55 de metri pătrațiPiaţa imobiliară pare că încetineşte ritmul. De la aproape 75.000 de locuinţe vândute în decembrie anul trecut, numărul a scăzut la jumătate în prima lună din 2022. Este o scădere considerabilă faţă de ianuarie 2021. Vorbim despre un minus de peste 9.000 de locuinţe vândute, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În plus, piața este supraevaluată, prețul unui apartament scos pe piață fiind de fapt cu zeci de mii de euro mai mare decât ar trebui.
Iancu Guda, realizatorul emisiunii "Banii în mişcare", a explicat de ce în luna ianuarie se cumpără mai puține locuințe.
"Debutul anului e mai dificil din perspectiva căutării apartamentelor, a vizionării, e și vacanță prelungită după sărbători. Chiar dacă în ianuarie sunt tranzacții mai scăzute, anul acesta avem minim istoric. Se întâmplă din cauza scumpirii dobânzilor. Lumea devine mai conștientă de ce înseamnă un credit pe 30 de ani cu ocazia acestor fluctuații de dobândă".
Uniunea Europeană va investi 42 de miliarde de euro în industria semiconductorilor pentru a-și reduce dependența de AsiaUniunea Europeană intenționează să investească aproape 42 de miliarde de euro în industria semiconductorilor, într-o încercare de a-și reduce dependența de Asia în acest sector strategic în care continuă să existe o criză de aprovizionare.
„Este vorba de o investiţie majoră”, a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, cu prilejul unei vizite la centrul de cercetare Imec de la Louvain, în apropiere de Bruxelles. Acest plan
„va garanta securitatea aprovizionării uzinelor europene, majorând de patru ori producţia de semiconductori în Europa până în 2030”, a precizat Thierry Breton, conform AFP, citat de Agerpres.
Eurobarometru: Europenii consideră că democrația este cea mai importantă valoare care trebuie apăratăSprijinul cetățenilor pentru Uniunea Europeană și pentru Parlamentul European, în special, a crescut în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, o treime dintre cetățenii UE doresc ca legislativul european să apere democrația.
Totodată, libertatea de exprimare și de gândire, protecția drepturilor omului, sănătatea publică, sărăcia și excluziunea socială precum și schimbările climatice sunt printre celelalte priorități politice pe care europenii le consideră importante și de apărat, arată un nou sondaj Eurobarometru publicat marți.
Potrivit noului sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, aproape o treime dintre respondenți (32% în UE și 24% în România) au ales democrația ca valoarea europeană principală care trebuie apărată, urmată de libertatea de exprimare și de gândire (27% în UE și 22% în România) și de protecția drepturilor omului în UE și în întreaga lume (25% în UE, 24% în România).
În opinia respondenților din România, libertatea de circulație se află pe primul loc în lista valorilor care ar trebui apărate de Parlamentul European, fiind menționată de 28% (16% în UE).
Comentarii articol (0)