Potrivit HG nr. 292/2022, publicată joi în Monitorul oficial nr. 211, s-a stabilit plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice ce vor să achiziționeze o locuință rămâne la valoarea de anul trecut, anume 1,5 miliarde de lei, urmând ca în funcție de evoluție, plafoanele să fie suplimentate.
Totodată, de acum, cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era anterior.
Această prevedere a fost inclusă deoarece, pe parcursul perioadei de creditare, valoarea locuinței variază în niște limite mai mari decât valoarea de piață a locuinței înscrisă în solicitarea de garantare.
Prin urmare, pe parcursul perioadei de creditare, valoarea locuinței va crește, iar astfel valoarea locuinței înscrisă în solicitare de garantare va fi total neacoperitoare față de valoarea comunicată de finanțatori la momentul acordării garanției de stat, după cum se arăta în expunerea de motive care a însoțit hotărârea în forma sa de proiect.
Programul Noua Casă este un program destinat persoanelor fizice, care facilitează cumpărarea unei locuințe, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.
Potrivit prevederilor programului, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, plus avansul de 5% venit din partea beneficiarului și doar pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.
Dacă locuința ajunge până la 140.000 de euro, atunci valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.
Important de știut este că, după achiziționarea unei locuințe prin programul Noua Casă, proprietarii nu vor putea să o vândă în primii cinci ani de la cumpărare. De asemenea, închirierea se va putea face doar cu acordul băncii și, apoi, al Finanțelor.
Comentarii articol (0)