Mai exact, una dintre schimbări a vizat introducerea interdicției de a acorda tichete cadou de către angajatori altor persoane decât propriilor salariați. Cei care acționează contrar riscă o amendă usturătoare de 35.700 lei.
Anterior acestei modificări, tichetele cadou puteau fi oferite și altor beneficiari, cum ar fi pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol sau pentru cheltuieli de reclamă și publicitate. Din cauza faptului că exista o diferență privind modul în care firmele tratau fiscal aceste tichete acordate terților, Guvernul a eliminat posibilitatea ca tichetele cadou să ajungă la alte persoane decât salariații celor care le emit.
Totuși, rămâne în continuare sub semnul întrebării ce se va întâmpla cu tratamentul fiscal al tichetelor cadou deja acordate de către companii angajaților partenerilor de afaceri.
O altă modificare importantă ce a fost introdusă tot de OUG 130/2021, de data asta în Codul fiscal, prevede faptul că tichetele cadou acordate cu ocaziile speciale sunt scutite taxe dacă nu depășesc 300 lei de persoană. Anterior, acest plafon era de 150 lei.
Concret, firmele care acordă tichete cadou în valoare de până în 300 lei nu plătesc impozitul pe venit de 10%, contribuția socială pentru pensii de 25% și cea pentru sănătate de 10%, dacă le emit doar:
- cu ocazia Paștelui sau a altor sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor;
- cu ocazia Zilei Femeii (8 martie) pentru salariate;
- cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.
De la 1 februarie, toate biletele de valoare se emit doar electronic, asta însemnând că tot de-atunci salariații primesc tichete cadou doar pe carduri, fiind eliminate tichetele fizice. Totuși, cele deja emise până în data de 31 ianuarie 2022 rămân valabile până la data expirării înscrisă de ele.
Tichetele cadou pot fi date și salariaților care au funcția de bază la altă firmă, față de reglementarea privind tichetele de masă, așa cum este precizat în normele de aplicare ale Legii 165/2018 - HG 1.045/2018: "În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii".
Tichete cadou care sunt oferite ocazional nu se pot propi. Cât timp sunt acordate în limita a 300 lei, tichetele cadou nu se încadrează în categoria veniturilor urmăribile, potrivit prevederilor din Codul de procedură civilă, coroborate cu mențiunile din Legea biletelor de valoare.
Totuși, valorile care depășesc limita de 300 lei sau tichetele cadou care sunt acordate cu alte ocazii decât cele speciale poate fi urmărite și executate, fiind incluse în categoria veniturilor asimilate salariilor.