Cu toate acestea, există situații în care șoferii nu au asigurare RCA și aleg totuși să circule cu mașina. În astfel de cazuri, dacă s-a produs un accident, există anumite elemente la care șoferii păgubiți trebuie să fie atenți, pentru a-și putea acoperi prejudiciul.
În primă fază, șoferii păgubiți trebuie să fie atenți la momentul în care a fost încheiată asigurarea celui vinovat de producerea accidentului, deoarece aceasta intră în vigoare a doua zi după ce a fost încheiată, ci nu în aceeași zi, ca în cazul rovinietei.
Potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie o asigurare RCA este valabilă:
- în ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, cu condiția încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
- în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.
Ulterior, șoferii păgubiți trebuie să se prezinte la poliție pentru constatarea daunelor în termen de 24 de ore de la momentul producerii accidentului, nu mai târziu.
Conform Codului rutier, „conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați (...) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”.
Ce poți face dacă ai fost lovit de un autoturism care nu are asigurare RCA
În cazul în care un autoturism a fost avariat, iar șoferul nu are asigurare RCA sau a fugit de la locul accidentului și prin urmare rămâne neidentificat, șoferul păgubit se poate adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).Printre altele, BAAR, care este o asociație profesională, independentă și autonomă a tuturor societăților de asigurare, îndeplinește atribuții de organism de plată a despăgubirilor sau de compensare.
Conform Legii nr. 132/2017, BAAR intervine în calitate de organism de plată a despăgubirilor în cazul accidentelor provocate pe teritoriul României în următoarele situații:
- dacă vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât și pentru vătamărea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces;
- dacă vehiculul sau tramvaiul rămâne neidentificat, se acordă despăgubiri doar pentru vătămarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces. Despăgubiri pentru daune materiale se acordă cu aplicarea unei franșize de 500 de euro echivalent în lei, dacă în urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății unei persoane o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile;
- în situația producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA.
- actul din care rezultă vinovăția și circumstanțele producerii accidentului;
- autorizația de reparații eliberată de poliție pentru vehiculul avariat, în copie;
- actul doveditor al proprietății asupra bunului avariat;
- actul de identitate al solicitantului, în copie.
Nu pot beneficia de despăgubiri persoanele care la data producerii accidentului au posibilitatea să își recupereze prejudiciile suferite în baza unei asigurări facultative sau obligatorii ori în baza legii și nici cele care au urcat de bunăvoie în vehiculul condus de către persoana vinovată pentru producerea accidentului, dacă se dovedește că acestea știau că pentru vehiculul respectiv nu era în vigoare un contract RCA.
Comentarii articol (3)