În general, contractul de asigurare obligatorie (RCA) este perceput ca o formă de protecție financiară a persoanei responsabile de producerea unui accident. Orice șofer știe că polița sa RCA va acoperi pagubele provocate unui alt vehicul sau unei alte persoane, în caz de accident. Mai puțin cunoscut este faptul că această poliță de asigurare acoperă și cheltuielile aferente pagubelor provocate unor persoane sau bunuri implicate indirect într-un eventual accident.
Furnizarea unei protecții financiare pentru persoana responsabilă de producerea accidentului. În absența acestei asigurări, persoana afectată în accident poate solicita daune materiale, vătămări corporale și daune morale semnificative de la persoana vinovată printr-un proces judiciar. Aceste daune pot fi dificil de acoperit din punct de vedere financiar de către persoana responsabilă pentru accident.
La solicitarea avocatnet.ro, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a făcut câteva precizări despre modul cum funcționează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Conform BAAR, orice prejudiciu cauzat terților de un conducător auto prin intermediul unui vehicul care are angajată răspunderea civilă delictuală se acoperă din asigurarea RCA: "în baza asigurării RCA se acoperă prejudiciile rezultate din accidentul de vehicule, atât materiale ca urmare a avarierii sau distrugerii oricăror bunuri (vehicule, animale, alte bunuri, inclusiv construcții, lucrări de artă în construcții, opere de artă, bijuterii etc.), dar și prejudiciile morale (nepatrimoniale) și materiale (pierderi de venit, cheltuieli cu spitalizarea, tratamentul, asistenți personali, proteze, alimentație suplimentară, cheltuieli de înmormântare etc.) pentru vătămarea integrității corporale sau a sănătății ori decesului unei/unor persoane".
BAAR a precizat că legislația referitoare la asigurări prevede și exceptii pentru care asigurătorul RCA nu va acorda despăgubiri. Printre acestea se numără, spre exemplu, situațiile în care culpa este exclusivă a persoanei prejudiciate sau cele în care prejudiciile sunt produse bunurilor aparţinând conducătorului vehiculului răspunzător de producerea accidentului.
De asemenea, asigurarea RCA nu acoperă despăgubiri nici dacă bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor, nici dacă vehicul asigurat este furat ori dacă accidentul poate fi asociat unor activități profesionale.
E bine de știu totodată că, în cazul prejudiciilor foarte mari, asigurarea RCA acoperă doar partea din prejudiciu care se încadrează în limitele de răspundere stabilite prin contractul RCA, produs în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea prejudiciului.
În România, regimul asigurărilor RCA este reglementat de Legea 132/2017 și de Norma 22/2017 a Autorității de Supraveghere Financiară, norme care transpun în dreptul intern Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.
Toate materialele scrise de avocatnet.ro despre asigurarea auto obligatorie sunt disponibile la acest link.
Comentarii articol (0)