Cazul Kozan vs. Turcia viza sancțiunea impusă unui judecător în funcție care, în mai 2015, distribuise pe un grup privat de Facebook al unor profesioniști din justiție linkul către un articol de presă ce critica Consiliul Magistraților din Turcia, dar fără ca acesta să adauge nimic în distribuirea respectivă - niciun comentariu, nicio descriere, o simplă distribuire a unui link.
În analiza speței, Curtea a găsit că respectivul articol apăruse în cadrul unor dezbateri de interes pentru sistemul de justiție, vizând imparțialitatea și independența judecătorilor față de puterea executivă din Turcia, în contextul procedurilor desfășurate pentru presupuse fapte de corupție din perioada 17-25 decembrie 2013 și al opoziției Executivului față de procedurile în derulare. Pe scurt, judecătorul Kozan a fost sancționat pentru că ar fi pus la îndoială imparțialitatea judecătorească și pentru că comportamentul său ar fi adus atingere demnității și încrederii impuse de funcția sa oficială.
În mare, judecătorii CEDO au subliniat următorul lucru: faptul că un judecător a împărtășit cu colegii săi anumite opinii din presă privind independența din sistemul de justiție turc și că le-a permis colegilor săi să comenteze la subiect este o evidentă utilizare a dreptului său la liberă exprimare într-un domeniu de interes pentru acesta - acela al profesiei sale. Ca atare, Curtea a sancționat luni Turcia pentru încălcarea libertății de exprimare a judecătorului, care a fost sancționat disciplinar pentru simplul fapt de a fi împărtășit o informație.
Curtea a subliniat că judecătorul nu distribuise conținutul către publicul larg, ci către un grup privat, restrâns de persoane - profesioniști din sistemul de justiție - și că prin distribuirea acelui material de presă, fără comentarii, judecătorul nu și-a exprimat opinia cum că ar fi în acord sau în dezacord cu cele scrise în respectiva critică, nu s-a raliat unei opinii politice, chiar dacă materialul în sine sublinia o problemă de ordin politic.
Totodată, a mai subliniat Curtea, impunerea acestei sancțiuni judecătorului în cauză este de natură să descurajeze toți ceilalți magistrați.
Comentarii articol (0)