Conform Codului fiscal, plafonul până la care tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale sunt considerate netaxabile este în prezent situat la 300 lei. Una dintre aceste ocazii speciale este ziua de 8 martie, iar tichetele sunt acordate strict „angajatelor”. Apoi, în aceeași limită avem și o scutire de la plata CAS (contribuția de asigurări sociale), de la plata CASS (contribuția la sănătate) și CAM (contribuția asiguratorie de muncă).
Orice sumă ce depășește acest plafon de 300 lei devine taxabilă, același lucru fiind valabil și dacă tichetele cadou sunt acordate în afara ocaziilor menționate în legea fiscală sau altor persoane. Cum spuneam, Codul fiscal prevede acordarea tichetelor propriilor angajate, iar nu soțiilor sau partenerelor angajaților, de pildă, ori altor persoane terțe.
Totodată, bine de știut că tichetele cadou acordate cu aceste beneficii fiscale nu intră în acel plafon de 33% aplicabil de anul acesta anumitor beneficii extrasalariale. Apoi , în privința plătitorilor de impozit pe profit, cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli sociale, deductibile limitat, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Important! Tichetele cadou pot fi date și salariatelor care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții prevăzute de HG 1.045/2018, ce conține normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, sunt tichetele de masă și cele culturale.
În situația în care decid să acorde tichete cadou femeilor pentru 8 martie, angajatorii trebuie să fie atenți să nu discrimineze între salariate, indiferent că sunt mame sau nu, lucrează cu normă întreagă sau parțială, au funcția de bază la respectiva firmă sau în altă parte.
Comentarii articol (0)