ACCES GRATUIT
DNSC: Atenție la tentativele de fraudă cu donații false pentru Ucraina
Printr-o atenționare publicată joi, Directoratorul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unei tentative de fraudă propagată prin e-mail și bazată pe situația actuală din Ucraina. Mai exact, prin aceste e-mail-uri se face apel la strângerea de fonduri pentru refugiații proveniți din țara vecină.
Articolul continuă mai jos
“O nouă tentativă de fraudă care folosește ca tematică situația Ucrainei se propagă în aceste zile pe mail”, transmite DNSC în
comunicatul de joi. Campania de tip fraudă
distribuită prin e-mail este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com, în condițiile în care domeniul respectiv apare în acest moment ca fiind de vânzare.
Textul mesajului se referă la
strângerea de fonduri pentru refugiații ce vin din țara vecină prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de bitcoin.
“Desigur, informațiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o inițiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda și nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri”, transmite DNSC.
E-mail-ul apare ca fiind semnat de Amin Awad, care, în realitate, este chiar secretarul general adjunct al Organizației Națiunilor Unite și care a fost numit, pe 25 februarie, în funcția de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu inițiativa Ukraine Crisis Relief Fund.
“Infractorii cibernetici simulează așadar inițiative de strângere de fonduri cu reputație și impersonează indivizi aflați în funcții importante la nivel internațional pentru a oferi o doză de încredere informației prezentate potențialelor victime”, mai apare în comunicat.
Potrivit specialiștilor, similar cu alte tentative de fraudă, textul e-mail-ului în limba engleză este unul incorect, cu
multe greșeli gramaticale. În plus, majoritatea serviciilor de e-mail identifică și marchează aceste mesaje ca “spam”.
Conținutul mesajului:
Totodată, DNSC recomandă verificarea sursei mesajelor primite, înainte de accesarea link-urilor sau atașamentelor conținute, și evitarea furnizării de date sau efectuarea unor plăți fără o documentare prealabilă în legătură cu legitimitatea solicitării.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)