Să ne gândim, în primul rând, de ce acordă statul decontările pentru șomajul tehnic, conform OUG nr. 2/2022? Pentru că, urmare a măsurilor adoptate în contextul stării de alertă, prelungită de Guvern prin hotărâri succesive, firmele și-au văzut activitatea restrânsă total sau parțial ori chiar interzisă cu totul la un anumit moment - cum a fost activitatea barurilor, interzisă vreme îndelungată.
Oficialii, începând cu președintele statului, ne-au asigurat - cel mai recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în urma ședinței de ieri a Executivului - că starea de alertă NU va mai continua dincolo de 8 martie și că aceasta se încheie oficial în această noapte. Odată cu ea, se încheie măsurile care au afectat activitatea firmelor până acum, iar cei care au trimis angajații în șomaj tehnic pe fondul acestor măsuri, le pot reactiva începând de mâine contractele de muncă. Desigur, firmele care din alte motive se văd nevoite să continue cu șomajul tehnic, o pot face, dar în condițiile Codului muncii, fără pretenția de a cere decontările de la stat.
Practic, doar perioada 1 - 8 martie poate figura pe cererile de decontare depuse de firme pentru luna martie 2022 la agenții.
Astfel, cu toate că OUG începe cu prevederea termenului de 31 martie ca limită de decontare, nu putem trece peste faptul că motivul pentru care se cer aceste decontări, respectiv acela pentru care se intră în șomaj tehnic, este acela al măsurilor impuse de Guvern prin HG-urile de prelungire a stării de alertă. Din moment ce acele motive nu mai există, nici decontările nu mai pot fi acordate.
Totodată, trebuie subliniat aici că nu e necesar ca Guvernul să vină cu o nouă hotărâre de Guvern pentru a marca finalul stării de alertă, așa cum se așteaptă unii, pentru că măsurile date de Guvern expiră oricum prin atingerea termenului - așa cum a subliniat și purtătorul de cuvânt al Executivului, expiră la miezul acestei nopți. Ziua de 9 martie e prima zi fără stare de alertă, adică fără măsuri impuse.
Mai există însă o ipoteză de acordare a șomajului tehnic și care nu ar fi afectată de ieșirea din stare de alertă - aceea în care firmele sunt nevoite să recurgă la șomaj tehnic din cauză că există un focar de COVID-19 la locul de muncă. Este ipoteza din art. 1 (3) din OUG nr. 2/2022: „De acordarea indemnizației prevăzute la alin. (1) beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă”. Aici, lucrurile se vor aplica însă până la 31 martie doar, dacă Guvernul nu va interveni cu o eventuală prelungire a acestui termen, într-un fel sau altul.