Proiectul de OUG cu prelungirea șomajului tehnic a fost discutat săptămâna trecută în ședință cu reprezentanții sindicatelor și, cel mai probabil, va fi adoptat destul de curând - detaliile proiectului, aici.
Una dintre chestiunile subliniate cu ocazia discuțiilor a fost aceea că ordonanța se va aplica de la momentul publicării sale în Monitor și în niciun caz nu va acoperi perioada din luna ianuarie care va fi trecut până apare actul în Monitor. Dacă ordonanța e adoptată și publicată până vineri, să zicem, asta înseamnă că se va aplica doar pe jumătate din luna ianuarie - limita fiind finalul lunii martie 2022.
Secretarul de stat al Ministerului Muncii prezent la discuții a precizat că în acel moment (6 ianuarie) nu sunt activități întrerupte din cauza pandemiei și nu există situații de acordare a șomajului tehnic, iar, pe cale de consecință, nu există riscul ca angajații să rămână neacoperiți (mai jos, un fragment din minuta ședinței, transmisă de o sursă avocatnet.ro):
La momentul discuțiilor, săptămâna trecută, dar și la momentul redactării acestui material, existau interdicții de funcționare pentru anumite spații sau activități. Activitatea barurilor, discotecilor și cluburilor este în continuare interzisă. Prin urmare, afirmația secretarului de stat este eronată.
Actualmente, cea mai recentă HG privind prelungirea stării de alertă a reinstituit măsurile ce țin de incidența locală: sub 1 la mie, între 1-3 la mie sau peste. Astfel, în funcție de incidența locală, există restricții privind condițiile de funcționare - de pildă, pentru incidența peste 3 la mie se poate funcționa la capacitate 30% în restaurante și cafenele. Anterior, restricția de funcționare era la capacitate 50%, indiferent de incidența locală (desigur, în toate cazurile, doar cu clienți vaccinați, testați sau recent trecuți prin boală). Cert e că și conform ultimei HG date cu măsuri ce privesc starea de alertă, activitatea barurilor, discotecilor și cluburilor a rămas închisă - o stabilește art. 6 din HG 34/2022, care a fost publicat în Monitor chiar pe 6 ianuarie, când a avut loc ședința în care s-a discutat proiectul cu șomajul tehnic. Anterior, interdicția era prevăzută prin HG 1.242/2021.
Prin urmare, există și la acest moment operatori economici care ar putea avea angajați în șomaj tehnic din categoriile de activități interzise.
De altfel, discuția privind decontările și când se acordă acestea, mai exact, a fost deschisă toată toamna trecută, pe vechea ordonanță, când au fost firme care s-au plâns că le sunt refuzate cererile de decontare pe motiv că activitățile sunt doar restrânse, nu interzise. Practic, unele agenții din țară refuzau cererile, altele le acceptau pe toate. În tot acest timp, Ministerul Muncii nu a dorit să clarifice situația și a permis aplicarea neunitară a legii de către agențiile de ocupare a forței de muncă din țară. Și actualul proiect păstrează aceeași exprimare care a pus probleme în practică: „pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial”.
Comentarii articol (0)