ACTUALIZARE (02.06.2022): Ordinul ONPCSB 145/2022, care conține modelul raportării, se aplică din 1 iunie 2022. Astfel, cei deja activi în prezent trebuie să anunțe că desfășoară activitate în perioada 2 iunie - 1 iulie 2022 (obligație unică). Totodată, începând din 2 iunie 2022, cei care își încep, își încetează sau își suspendă activitatea trebuie să anunțe acest lucru în termen de 15 zile de la evenimentul vizat (obligație aplicabilă pe termen lung). Notificarea se depune exclusiv prin intermediul platformei de la adresa notificari.onpcsb.ro, care a devenit funcțională pe 2 iunie 2022.
__________
„Entitățile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g)-k) au obligația de a notifica Oficiul, exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activității care intră sub incidența prezentei legi (Legea 129/2019 - n. red.), în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării acestei activități”, prevede OUG 53/2022.
În acest sens, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va veni cu un ordin prin care să stabilească forma și conținutul notificării respective. Ordinul cu notificarea trebuie emis în 30 de zile, adică până pe 21 mai 2022.
Ulterior, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, entitățile raportoare vizate deja active vor trebui să depună notificarea, în rest aplicându-se termenul-standard de 15 zile după ce intervin începerea, suspendarea sau încetarea activității.
Despre cine este vorba, mai precis? Agenții și dezvoltatorii imobiliari sunt poate cele mai cunoscute entități care vor trebui să anunțe la Oficiu că sunt sau nu active. Însă iată ce entități sunt trecute, mai exact, la literele g - k de la alineatul 1 al articolului 5 din Legea 129/2019:
- furnizorii de servicii pentru societăți sau fiducii;
- furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare;
- furnizorii de portofele digitale;
- agenții și dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acționează în calitate de intermediari în închirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce privește tranzacțiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
- alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri, numai în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele;
- persoanele care comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfășurată de galerii de artă și case de licitații, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
- persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfășurată în zone libere, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult.
În cazul în care nu vor transmite viitoarea notificare către Oficiu, ordonanța prevede că persoanele fizice riscă un avertisment sau o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Conform notei de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect, măsura este necesară pentru ca Oficiul să poată supraveghea cu atenție activitatea entităților amintite, din moment ce acestea sunt „nereglementate specific”.
Citește și: Prevenirea spălării banilor: Un ghid oficial pentru dezvoltatorii imobiliari, publicat de ONPCSB.