Communauté genevoise d'action syndicale (Comunitatea pentru acţiuni sindicale din Geneva - în română - , pe scurt, CGAS, o asociație din Elveția ce reprezintă interese ale lucrătorilor) a reclamat la CEDO că autoritățile din Elveția au adoptat în primăvara lui 2020 măsuri mult prea restrictive în contextul pandemiei de COVID-19, fiind complet interzise organizarea și participarea la evenimente publice de orice fel. Elveția a adoptat un act normativ care, din 16 martie 2020, interzicea complet orice fel de eveniment public sau privat. Sancțiunea pentru nerespectarea interdicției era închisoarea de până la trei ani sau o amendă penală - asta risca oricine ar fi încercat să organizeze o manifestație publică, precum ar fi vrut reclamantul să organizeze pe 1 mai.
Măsurile adoptate de Elveția în acest sens s-au relaxat abia din 30 mai (s-a permis organizarea manifestărilor cu maximum 30 de persoane), dar reclamanta oricum pierduse dreptul de a organiza evenimentul pe care îl ceruse autorizat pe 1 mai. Evenimentele cu mai mult de 1.000 de participanți au continuat să fie interzise însă până la finele lui august 2020.
Asociația a reclamat la Curte, la finele lui mai, restricțiile impuse de Elveția, invocând încălcarea libertării de întrunire și asociere, așa cum e prevăzută de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, la art. 11. În decizia dată azi, CEDO i-a dat dreptate reclamantei.
Fără a pune la îndoială și fără a diminua riscurile asociate COVID-19 pentru societate și pentru sănătatea publică, având în vedere importanța libertății de asociere într-o societate democratică și, în mod particular, scopul și valorile promovate de asociația reclamantă, interdicția generală și absolută de a organiza evenimente publice precum cel pe care-l intenționa reclamanta (legat de drepturile lucrătorilor) și severitatea sancțiunilor stabilite sunt considerate de Curte drept măsuri disproporționate. Faptele, consideră CEDO, nu ar fi trebuit să atragă pedepse atât de grave.
Judecătorii europeni au constatat că nici instanțele din Elveția nu și-au făcut treaba în perioada respectivă și nu s-au exprimat asupra severității măsurilor impuse de autorități.
Comentarii articol (0)