În primul rând, proiectul prevede renunțarea la pragul existent în prezent până la care se poate beneficia de deducerea personală. Singura condiție pentru acordarea deducerii personale va fi legată de existența unor persoane în întreținerea salariatului.
Apoi, deducerea va fi raportată la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată din fiecare an (anul acesta este de 2.550 de lei), nu la niște valori fixe, cu mult mai mici decât valoarea salariului minim, așa cum se întâmplă în prezent.
Concret, după cum apare în proiect, deducerea personală se va acorda astfel:
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere, deducerea personală va fi egală cu valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere, deducerea personală va fi egală cu de două ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere, deducerea personală va fi egală cu de trei ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea personală va fi egală cu de patru ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv.
Acum, potrivit Codului fiscal (Legea 227/2015), salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat:
- 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere;
- 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere;
- 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere;
- 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere;
- 1.310 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (1)