- persoane în vârsta de peste 45 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în anii 2020-2022;
- tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului Bucuresti;
- românii, încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora în anii 2020-2022 le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor.
În prezent, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevede o subvenție de stat acordată angajatorilor în valoare de 2.250 lei pentru angajarea șomerilor cu vârste între 16 și 29 de ani sau a celor de peste 45 de ani, timp de 12 luni. Această subvenție vine cu obligația de menținere a relației de muncă timp de 12 luni.
Cât privește stimularea angajării celor care și-au pierdut locul de muncă din străinătate, această măsură este similară celei introduse de Guvern prin OUG 92/2020 în luna mai din 2020, fiind majorat cuantumul subvenției, de la 2.500 lei cât era stipulat în ordonanță, la 2.750 lei.
Potrivit prevederilor din propunere, această subvenție se va acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se va cumula cu alte subvenții pe care angajatorul le poate primi pe baza Legii 76/2002.
Angajatorii care încetează contractele individuale de muncă (CIM) persoanelor pentru care primesc această subvenție înainte de scurgerea celor 12 luni de la angajare vor trebui să returneze sumele primite plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării CIM-urilor.
Această subvenție nu va putea fi accesată de instituțiile și autoritățile publice și nici de angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau asupra cărora au fost impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului.
Atenție! Prevederile propunerii legislative nu se aplică momentan. Ea trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)