avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare somer peste 45 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare somer peste 45 ani

Buna ziua
Vreau sa angajez un somer peste 45 ani si beneficiez de subventii din partea. statului. Cautand sa ma informez am gasit Legea 250/2013 prin care aceste facilitati sunt eliminate.

"
Legea nr. 250/2013, act normativ ce aduce o serie de modificari legislatiei in domeniul asigurarilor pentru somaj, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 457, din 24 iulie 2013 si a intrat in vigoare din 22 octombrie 2013.
Printre modificarile operate de documentul citat se numara si eliminarea unor facilitati acordate de stat pentru unii angajatori. Mai precis, este vorba despre cei care incadreaza in munca absolventi de liceu sau de facultate, someri de peste 45 de ani, precum si someri parinti, care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale.
Astfel, conform noilor reglementari, acesti angajatori NU vor mai fi scutiti de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta categoriilor de salariati mentionati mai sus.

Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de subvenitia de 500 lei/luna si ce acte trebuie sa mai depun la somaj
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:20, 4 Iulie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
...

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 :

Art. 59.
(1) Pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 85 din lege, angajatorii vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 12 luni de la data angajãrii persoanelor, o convenţie potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 19.

(2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege.

(3) În vederea încheierii convenţiei prevãzute la alin. (1) angajatorii vor depune o declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani nu au mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate, precum şi urmãtoarele documente:
...
B. pentru şomerii în vârstã de peste 45 de ani:
a) actul de identitate (copie);
b) actul în baza cãruia au fost încadraţi în muncã (copie);
...

4. Pentru formularele necesare si alte amanunte luati legatura cu Agentia de Somaj.
Multumesc mult
In declaratia 112 trebuie sa bifez la Subventii/scutiri Subventi cf art. 85 din legea 76/2002?
Dar daca salariatul incepe activitatea in data de 10 ale lunii, subven tia este proportionara cu perioada lucrata?
1. La prima parte a intrebarii consultati un contabil.

2. Subventia este proportionala lu perioada lucrata din luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani adria05 adria05 Am vazut ca statul acorda subventii pe firmele care angajeaza persoane peste 45 ani.Intrebarea mea este aceste persoane trebuie sa fie in somaj sau este ... (vezi toată discuția)
Angajare somer peste 45 ani bastti bastti Buna Oare ce trebuie depus la somaj pentru obtinerea unui salariu minim brut , daca am angajat un somer de peste 45 ani ? Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Facilitati angajator in caz de angajare somer peste 45 de ani Cons67 Cons67 Exista prevazut in legislatie vreo facilitate pentru angajator in cazul angajarii unei persoane peste 45 de ani aflate in somaj (scutire/reducere CAS, CASS si ... (vezi toată discuția)