avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani

Am vazut ca statul acorda subventii pe firmele care angajeaza persoane peste 45 ani.Intrebarea mea este aceste persoane trebuie sa fie in somaj sau este valabila si pt persoanele care nu au somaj, pensie si nici alte venituri?Din infrmatia pe care o am eu subventia ar fi de 500 lei /lunar timp de 12 luni.In acest timp societatea ce datorii are de plata catre stat pt acest angajat?
Cel mai recent răspuns: stan camelia , utilizator 20:54, 24 Noiembrie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.


Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 59.1.
(1) Subvenţiile prevãzute la art. 85 alin. (1) şi (5) din lege se acordã angajatorilor în situaţia în care şomerii din categoriile menţionate la aceste alineate sunt înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
...

3. Persoanele in cauza trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj ca persoane in cautarea unui loc de munca si apoi cine le angajeaza va beneficia de facilitatile oferite de lege.

4. Fata de acesti angajati angajatorii vor avea aceleasi obligatii legale de plata (impozite si contributii) ca si fata de ceilalti salariati, mai putin cele prevazute in Legea 76/2002.
Da, subventia este de 500 RON pe luna timp de 12 luni. Eu beneficiez de aceasta subventie ca angajator. Eu am facut angajarea cu 3 octombrie si el a fost in somaj pana pe 5 octombrie. Atentie la ce semnati(conventie) si dupa ce semnati la D112.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana peste 45 de ani iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune: pot angaja o persoana peste 45 de ani si pot beneficia de subventie conform Legii76, in situatia in care si-a incetat ... (vezi toată discuția)
Facilitati financiare angajator filipaurel filipaurel Ce avantaje financiare are un angajator,din partea statului, daca angajeaza un somer fara indemnizatie in virsta de 51 ani? (vezi toată discuția)
Conventie incheiata cu ajofm vanatorul vanatorul Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc ca angajator pentru a incheia o conventie cu AJOFM conform art. 85 din Legea 76/2002 ? In ... (vezi toată discuția)