avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare persoana peste 45 de ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare persoana peste 45 de ani

Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune: pot angaja o persoana peste 45 de ani si pot beneficia de subventie conform Legii76, in situatia in care si-a incetat activitatea la o firma in data de (de exemplu) 01.07.2011 iar eu o angajez la firma mea cu data de 02.07.2011? Persoanei respective i-a expirat contractul de munca pe perioada determinata si doreste sa se angajeze la firma mea incepand cu ziua imediat urmatoare. Este nevoie de o perioada minima de somaj pt ca angajatorul sa beneficieze de subventie? Iar contractul pe care i-l fac poate fi pe perioada determinata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 10 August 2011
1. Pentru a beneficia dvs. de subventie, conform Legii 76/2002, trebuia ca persoana pe care o angajati sa fie inregistrata la Agentia de Somaj.
2. Asadar persoana depune actele la Agentia de Somaj si apoi, la o zi sau doua, cere repartitie pentru unitatea dvs.
3. In acest fel va beneficia si el de 30% din indemnizatia de somaj in fiecare luna, pana la expirarea perioadei initiale de somaj.
4. Numai ca dvs. trebuie sa-i incheiati un CIM pe perioada nedeterminata.

5. Din Legea 76/2002:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
6. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Pot beneficia de subventie conform art 85 din Legea 76 angajatorii care angajeaza:
- Someri in varsta de peste 45 ani
- Someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale (fara a se preciza varsta)

....someri (inregistrati in evidentele agentiilor de somaj)daca ii angajati pe perioada nedetrminata
si absolventii sunt in aceeasi categorie, nu numai somerii
Pentru absolventi exista art.80 din Legea 76/2002.
mediator a scris:

Pot beneficia de subventie conform art 85 din Legea 76 angajatorii care angajeaza:
- Someri in varsta de peste 45 ani
- Someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale (fara a se preciza varsta)

....someri (inregistrati in evidentele agentiilor de somaj)daca ii angajati pe perioada nedetrminata




Daca somerul are peste 45 de ani dar nu mai beneficiaza de indemnizatie deoarece perioada indemnizata s-a incheiat fara a-si gasi un loc de munca mai beneficiaza de subventie?

Alte discuții în legătură

Facilitati financiare angajator filipaurel filipaurel Ce avantaje financiare are un angajator,din partea statului, daca angajeaza un somer fara indemnizatie in virsta de 51 ani? (vezi toată discuția)
Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani adria05 adria05 Am vazut ca statul acorda subventii pe firmele care angajeaza persoane peste 45 ani.Intrebarea mea este aceste persoane trebuie sa fie in somaj sau este ... (vezi toată discuția)
Conventie incheiata cu ajofm vanatorul vanatorul Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc ca angajator pentru a incheia o conventie cu AJOFM conform art. 85 din Legea 76/2002 ? In ... (vezi toată discuția)