avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare persoana peste 45 de ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare persoana peste 45 de ani

Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune: pot angaja o persoana peste 45 de ani si pot beneficia de subventie conform Legii76, in situatia in care si-a incetat activitatea la o firma in data de (de exemplu) 01.07.2011 iar eu o angajez la firma mea cu data de 02.07.2011? Persoanei respective i-a expirat contractul de munca pe perioada determinata si doreste sa se angajeze la firma mea incepand cu ziua imediat urmatoare. Este nevoie de o perioada minima de somaj pt ca angajatorul sa beneficieze de subventie? Iar contractul pe care i-l fac poate fi pe perioada determinata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 10 August 2011
1. Chiar daca nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj dar este inregistrat la Agentia de Somaj in cautarea unui loc de munca si il angajati veti beneficia de prevederile art.85 din Legea 76/2002.

2. Argumente legale:

- Din Legea 76/2002:
Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.

- Din Normele de aplicare a legii 76/2002:
Art. 59.1.
(1) Subvenţiile prevãzute la art. 85 alin. (1) şi (5) din lege se acordã angajatorilor în situaţia în care şomerii din categoriile menţionate la aceste alineate sunt înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

3. Art.85 din Legea 76/2002 vorbeste de someri, nici macar nu spune ca sa fie inregistrati la Agentia de Somaj.

4. Asadar, ca angajator al unui somer, puteti beneficia de prevederile art.85 din Legea 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati financiare angajator filipaurel filipaurel Ce avantaje financiare are un angajator,din partea statului, daca angajeaza un somer fara indemnizatie in virsta de 51 ani? (vezi toată discuția)
Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani adria05 adria05 Am vazut ca statul acorda subventii pe firmele care angajeaza persoane peste 45 ani.Intrebarea mea este aceste persoane trebuie sa fie in somaj sau este ... (vezi toată discuția)
Conventie incheiata cu ajofm vanatorul vanatorul Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc ca angajator pentru a incheia o conventie cu AJOFM conform art. 85 din Legea 76/2002 ? In ... (vezi toată discuția)