31 martie
Activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale trece efectiv la Ministerul Finanțelor. După câteva amânări considerabile, autoritățile estimează că activitatea va fi preluată efectiv de la nivelul Fiscului până la finalul lunii martie 2022. „Știm că am pregătit și inventarul, și oamenii, iar noi spunem că undeva până la finele lunii martie procesul va fi deplin finalizat”, a declarat recent Mirela Călugăreanu, președintele Fiscului. Mutarea activității de soluționare a contestațiilor fiscale, de la Fisc la minister, în cadrul unei ample reorganizări instituționale, trebuia să se facă până la 21 iunie 2021, însă Executivul a amânat-o întâi pentru 1 octombrie 2021 și apoi pentru 31 martie 2022.
Schimbarea sistemului de impozitare al firmei. Schimbarea se face, de principiu, acolo unde e necesar conform legislației fiscale, până la data de 31 martie 2022 - trecerea de la impozit pe profit la impozit micro și intrarea în sau ieșirea din impozitul specific. Singura excepție este atunci când trecerea se face de la impozit micro la impozit pe profit, pentru că termenul de schimbare a sistemului de impozitare intervine mult mai rapid.
Plata impozitelor locale. Ultima zi a lunii martie 2022 vine și cu un termen important pentru persoanele juridice și persoanele fizice - plata primei tranșe a impozitelor locale pentru clădirile, terenurile și mijloacele de transport deținute la finele anului trecut. Cei care plătesc integral impozitele până la acest prim termen beneficiază de o reducere de până la 10%, conform deciziei autorităților locale. Al doilea termen de plată este la final de septembrie 2022.
1 aprilie
O nouă etapă în implementarea e-Factura. De la 1 aprilie 2022, sistemul devine obligatoriu pentru firmele din turism care facturează vouchere de vacanță, în primul rând. În al doilea rând, sistemul devine opțional pentru produsele cu risc fiscal ridicat vândute în relația business to business - legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi. Pentru produsele riscante, se va trece la obligativitatea transmiterii facturilor electronice în e-Factura de la 1 iulie 2022.
Versiune nouă pentru declarația 394. Formularul 394, care se folosește la declararea livrărilor/prestărilor și achizițiilor făcute de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, va avea o versiune nouă începând cu operațiunile derulate de la data de 1 aprilie 2022. Modificarea recentă a declarației a fost făcută de Fisc pentru a include în lista operațiunilor de taxare inversă livrarea de gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă. Atenție, însă, pentru că încă n-a apărut și versiunea electronică actualizată a declarației.
Dividende interimare pentru trimestrul 1 din 2022. Odată cu terminarea primului trimestru din 2022, firmele care au înregistrat profit în acest început de an pot începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare. Pentru împărțirea trimestrială a dividendelor, primul pas procedural este inventarierea patrimoniului, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018, iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare la 31 martie 2022.
Comentarii articol (0)