1 aprilie
» Urmau să devină aplicabile amenzile pentru nefolosirea sistemului e-Factura în relația B2B. În mod normal, perioada de grație în care contribuabilii scapă de amendare dacă nu raportează în e-Factura facturile aferente tuturor operațiunilor B2B trebuia să dureze doar până la 31 martie. Totuși, Guvernul a decis pe ultima sută de metri să extindă perioada până la 31 mai. Astfel, în loc ca riscul de amendare să intervină de la 1 aprilie, acesta intervine de la 1 iunie. În acest context, e bine de știut că prima zi a lunii vine cu schimbări privind întocmirea și transmiterea facturilor de energie electrică și gaze naturale în relația B2B.» Schimbarea regimului de impozitare. Schimbarea sistemului de impozitare al companiei se face, de principiu, acolo unde acest lucru este necesar conform Codului fiscal, până la data de 1 aprilie. Totuși, și în acest caz Guvernul a decis o amânare, pentru data de 15 aprilie, în contextul unor modificări de ultim moment la regimul micro.
» Ar trebui implementat un modul pentru analiza informațiilor despre vânzările comercianților și prestatorilor. 1 aprilie reprezintă o dată importantă în calendarul îndelungat pentru digitalizarea relației dintre Fisc și contribuabili, cel puțin în teorie. Până în această zi ar trebui să fie operaționalizat un modul special pentru analiza informațiilor care ajung de la comercianți și prestatori, prin sistemul e-Case de marcat, la Fisc.
» Termen pentru bilanțurile restante ale microfirmelor (care NU se amână). Până la termenul din 1 aprilie, stabilit prin OUG 115/2023, microfirmele trebuie să depună situațiile financiare restante pentru anul 2022 și/sau pentru alți ani anteriori, așa cum au clarificat recent Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Cei care nu vor îndeplini obligația vor trebui să treacă la impozit pe profit. Bilanțurile pentru 2023 se depun ca de obicei, adică până la sfârșitul lunii mai.
» Prima tranșă pentru impozitele locale. Firmele și persoanele fizice trebuie să-și achite prima tranșă a impozitelor locale pe clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 1 aprilie, conform Codului fiscal. Cei care achită integral impozitele beneficiază de bonificații din partea autorităților locale.
» Din aprilie se poate distribui profitul din primul trimestru din 2024. Primul trimestru al anului se încheie, ceea ce înseamnă că firmele care au înregistrat profit în perioada ianuarie - martie pot începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare, cu respectarea legislației specifice.
6 aprilie
» Termen important pentru firmele de jocuri de noroc. Jocurile de noroc online se pot desfășura în România doar de către societăți licențiate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și care trebuie, în mod obligatoriu, să fie înmatriculate pe teritoriul României sau să opereze printr-un sediu permanent. Operatorii de astfel de jocuri au avut șase luni la dispoziție să intre în legalitate (până pe 6 aprilie). Practic, asta înseamnă că toți operatorii ce activează actualmente pe piața de jocuri de noroc din România sunt obligați să aibă sediu fiscal aici.22 aprilie
» Schimbări privind parcările magazinelor. În spațiile de parcare de lângă clădirile magazinelor, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii - cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două. Pentru asta, magazinele au avut la dispoziție șase luni, respectiv până în data de 22 aprilie.25 aprilie
» Impozitul micro și impozitul pe profit pentru primul trimestru din an. Plătitorii de impozit micro trebuie să-și declare trimestrial impozitul aferent veniturilor obținute, conform Codului fiscal, iar pentru primul trimestru al anului, declararea și plata se fac până la data de 25 aprilie. Același termen e valabil pentru plătitorii de impozit pe profit care au optat pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual cu plăți anticipate trimestriale.28 aprilie
» Tarifele suplimentare pentru transporturile rutiere agabaritice se reduc. În cazul transporturilor rutiere agabaritice, operatorii economici trebuie să achite tarife suplimentare pentru a circula pe drumurile publice din România. În contextul unor discuții cu reprezentanții transportatorilor rutieri, Ministerul Transporturilor a operat o reducere a acestor tarife, care se aplică din 28 aprilie.30 aprilie
» Primul termen-limită pentru o nouă raportare fiscală. Autoritățile au introdus o nouă raportare fiscală ce vizează indirect activitatea comercianților online, care se aplică începând cu activitatea din 2024. De această dată, obligația de raportare revine prestatorilor de servicii de plăți online, scopul fiind combaterea fraudelor de TVA. Primul termen este la finalul lunii aprilie, pentru primul trimestru din 2024.» Termenul pentru transportatorii rutieri care vor să depună prima cerere pentru ajutorul de stat trimestrial pentru achiziția de motorină. Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane pot accesa o schemă de ajutor de stat pentru a compensa creșterea prețului la motorină. Banii (13 bani pe litrul de motorină) se pot obține prin depunerea unei cereri (împreună cu o serie de documente justificative), la Autoritatea Rutieră Română, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se cere ajutorul. Astfel, 30 aprilie este termenul pentru primul trimestru din 2024 (mai precis, perioada 24 ianuarie - 31 martie 2024).
» Publicarea listei albe și a listei negre pentru primul trimestru. Obligația de a publica trimestrial lista albă a contribuabililor corecți a fost introdusă de câțiva ani în Codul de procedură fiscală. Astfel, situația pentru primul trimestru din an trebuie să apară până la 30 aprilie. Concomitent, la aceeași dată trebuie să apară și lista neagră a contribuabililor cu datorii în primul trimestru din an.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).