ACCES PREMIUM
De ce premium?
Operațiunea „Cronos”
Controalele comune ale ANAF cu IM încep în construcții, HoReCa, saloane de înfrumusețare și service-uri. Cum vor fi alese firmele
Așa cum redacția noastră a anunțat încă de acum o lună, în curând încep controalele comune ale inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Inspecției Muncii (IM) pentru combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate. Operațiunea de verificări, care se numește „Cronos”, va demara în primă fază la firme din contrucții și HoReCa, dar și la saloane de înfrumusețare sau service-uri auto, a anunțat azi Fiscul.
Articolul continuă mai jos
„În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania «Cronos» cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HoReCa, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie și altele”, este precizat în
anunțul publicat de ANAF acum puțin timp.
După cum
scria avocatnet.ro în februarie 2022, controalele comune ale ANAF cu IM vizează în principal
combaterea muncii nedeclarate și a muncii subdeclarate. Însă la acel moment nu erau și detalii concrete despre operațiunea pregătită de autorități, astfel că azi au venit explicații despre
cine ar putea fi vizat.
„Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri. (...)De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial”, scrie în comunicat.
Operațiunea „Cronos” se va derula pe toată perioada în care autoritățile de la noi primesc bani prin intermediul
Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, vorbim de
o perioadă de câțiva ani buni, având în vedere că există obiective în PNRR, cel puțin pe partea fiscală, ce merg până în 2026.
„Controalele comune ale IM și ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR și au vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială și alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor aferente și reducerea decalajului fiscal la contribuțiile sociale obligatorii și la impozitul pe salarii și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, mai precizează autoritățile.
Conform PNRR, până la finalul primului trimestru din 2022, ANAF și IM trebuie să contureze și să operaționalizeze acest plan comun de verificări, ce stă la baza operațiunii „Cronos”. Mai precis, planul ar trebui să includă companiile care prezintă risc fiscal ridicat și companiile care prezintă un risc din perspectiva folosirii muncii subdeclarate sau a muncii nedeclarate. Controalele avute în plan de autorități vor fi derulate de echipe comune de inspectori antifraudă și inspectori de muncă.
De ce vorbim de evaziune fiscală în contextul muncii subdeclarate sau nedeclarate? Deoarece companiile care apelează la aceste practici evită plata la stat a taxelor salariale - fie parțial, fie integral.
Angajatorii care apelează la munca la gri și la munca la negru riscă sancțiuni drastice din partea inspectorilor de stat.
Iată aici o comparație între cele două și cum se aplică efectiv sancțiunile.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.