Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Piețele au reacționat după negocierile ruso-ucrainene. Grâul, porumbul și petrolul s-au ieftinitCotaţia grâului a coborât marţi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, iar porumbul şi-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile asupra unor importante oraşe din Ucraina. O evoluție asemănătoare a înregistrat-o și petrolul.
Ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexendar Fomin, a declarat că Rusia a decis să îşi reducă activităţile militare în zona Kiev şi Chernihiv. Dacă se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbărilor provocate de război asupra comerţului mondial cu cereale.
În replică la aceste declaraţii, la Bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie. În cazul grâului, cotaţiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel, potrivit Bloomberg, preluată de Agerpres.
Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.
Câciu: 70-80% dintre măsurile pentru menţinerea puterii de cumpărare a românilor vor fi susţinute cu fonduri europeneRomânia a obţinut de la Comisia Europeană o flexibilizare a modului de utilizare a fondurilor europene, astfel că 70-80% dintre noile măsuri pentru menţinerea puterii de cumpărare a românilor ar putea fi susţinute cu bani UE, a afirmat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
El a participat la o conferinţă organizată, la Bucureşti, de publicaţia The Economist, alături de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Ministrul a fost întrebat de jurnalişti care sunt măsurile pe care le pregăteşte Guvernul şi din ce bani vor fi susţinute.
"România a venit deja cu un pachet de măsuri, care au vizat în mare parte preţurile la energie. În contextul actual, Guvernul lucrează la un pachet de măsuri care să vină şi să susţină costurile suplimentare create de creşterea unor preţuri precum cele de la combustibili şi la alimente, dar şi în alte zone, astfel încât economia să funcţioneze în continuare şi cetăţenii să nu aibă o putere de cumpărare diminuată", a spus Câciu.
Ciucă: România e o ţară sigură, membră a UE şi a NATO, ceea ce garantează securitatea afacerilor şi investiţiilorRomânia este o țară sigură, membră a Uniunii Europene și a NATO, ceea ce garantează securitatea afacerilor și investițiilor, transmite premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu comisarul european Paolo Gentiloni, responsabil pentru Economie.
În cadrul discuţiilor a fost evidenţiată şi nevoia utilizării integrate a resurselor europene şi naţionale, astfel încât la nivelul statelor membre UE să poată fi gestionate optim crizele multiple din această perioadă.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au analizat efectele economice generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, context în care premierul a prezentat eforturile de gestionare a fluxului de refugiaţi din Ucraina, dar şi solidaritatea manifestată faţă de ucrainenii rămaşi în ţara lor.
Totodată, în cadrul dialogului a fost evidenţiată nevoia unor eforturi susţinute pentru ca cetăţenii şi economiile statelor membre să beneficieze de pachetele de sprijin financiar realizate la nivel european.
Bucureștenii vor plăti de două ori mai mult la căldură, din aprilie. Autoritățile pregătesc scumpirea gigacalorieiPreţul energiei termice ar urma să crească, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri, a anunţat consilierul municipal USR Andrei Rigu.
„Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (...) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie”, a scris Daniel Rigu, marţi, pe Facebook.
Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.
Comentarii articol (0)