Pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget, autoritățile au stabilit, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) oficializat în prima jumătate a lunii și care va intra în vigoare miercuri, ca, în curând, cei ce dețin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin e-mail, de expirarea ei. Rovinieta este o sumă plătită de șoferi, care le dă dreptul de a folosi mașina pentru care au plătit taxa, pe parcursul unei perioade, pe rețeaua de drumuri naționale.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, prin Ordinul MTI nr. 365/2022, publicat în 12 aprilie în Monitorul oficial și care se va aplica de miercuri, se introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.
Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Pentru a se alinia la noile reguli, distribuitorii autorizați vor avea la dispoziție cel mult șase luni de la aplicarea acestora.
„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, scrie, mai exact, în ordinul MTI.
Potrivit OG 15/2002, atunci când circulă cu mașina în afara localităților, șoferii trebuie să aibă rovinietă valabilă. Concret, actul normativ stabilește că rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.
De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.
Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 - 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 - 4.500 de lei).
Apropo de amenzile date pentru lipsa rovinietei, printr-un proiect adoptat acum câteva zile de Guvern și care se duce acum în Parlament pentru dezbatere și vot, autoritățile vor să majoreze cuantumul lor, cele mai mari creșteri urmând să apară în cazul mașinilor mari de transport marfă sau persoane.
Atenție! Ordinul MTI nr. 365/2022 se va aplica din 27 aprilie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (2)